Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Социалните мрежи триумфират по борсите, традиционните медии залязват

11 Октомври 2013 / 11:10:16  Иван Петков
4166 прочитания

 

 

В категориите ни „Медийни вести” и „Hi-Tech” сме обръщали подобаващо внимание на социални мрежи и на развитието на различните видове медии. Което е съвсем логично, тъй като съвременните медии са неразривно свързани с развитието на технологиите, а от друга страна от няколко години тече безпрецедентен процес по обновяване и дигитализиране на традиционните медии и активното им навлизане в интернет. Това доведе до появата на нови начини за достъп до съдържание, за които също сме писали: освен сайтовете, медиите достигат до своите читатели посредством социалните мрежи, приложения за таблети и смартфони, YouTube каналите си, RSS емисии и различните четци за тях. Процесите, за които споменах ще отнемат години, за да се развият и изчерпят, като междувременно породят нови тенденции и процеси. Такъв актуален процес е излизането на борсата на социалните мрежи като Facebook и Twitter или първичното публично предлагане (IPO), както е познато сред финансистите.

Листване на борсата на Facebook не мина без сътресения и последвалия главоломен спад на акциите. Очакванията бяха големи и редовите инвеститори останаха разочаровани от спада в цената на акциите - от първоначалната цена от 38 долара за акции, спадат беше повече от двоен. Оказа се, че Facebook  е залагала на грешните мобилни технологии повече от две години, както обяви в края на миналата година основателят на Facebook Марк Зукърбърг. HTML5, който се смята за бъдещето на интернет, се оказа недостатъчно развит, за да покрие изискванията на мобилните приложения на Facebook и главно в частта с интеграцията на мобилна реклама. Много от защитниците и проповедниците на технологията застанаха в нейна защита, но си остана фактът, че Facebook се отказаха от HTML5 и започнаха да разработват отделни приложения за всяка от мобилните платформи.

Това явно се оказа добър ход, защото върна доверието на инвеститорите и акциите на най-популярната социална мрежа литнаха отново нагоре. Обещанията за мобилна реклама в социална мрежа с над един милиард потребители, много от които я ползват през своя таблет или смартфон, се оказаха апетитни и инвеститорите вече оценяват Facebook на 20 милиарда долара. Внушителна сума! Дали вече не е надценена социалната мрежа? Според една част от анализаторите тя има още потенциал за растеж и развитие. Според други акциите вече са раздули финансов балон, който предстои да бъде коригиран от борсата и самите анализатори побързаха да снижат оптимистичните си прогнози. Според трети всичко зависи дали ще се оправдаят очакванията и способността Facebook  да балансира между печелившите си дейности и тия, които носят тонове загуба, за да задържи сегашните нива на акциите си.

Facebook  не бяха първата социална мрежа, която излезе на борсата. LinkedIn, мрежата за професионални контакти натрупа капитал от 9 милиарда долара и това събитие беше оценено като най-голямата поява на технологична компания на борсата след Google. Първоначалната цена от 45 долара на акция в момента е набъбнала на внушителните 226 долара за акция. Към настоящия момент LinkedIn и Facebook се търгуват 20 пъти над пазарната стойност на всяка от компаниите.

На този фон се появява очакваното листване на Twitter на борсата. Социалната мрежа е с потенциал за растеж и развитие, което кара инвеститори и анализатори да смятат, че инвестицията няма да е толкова рискова, както се оказа в началото Facebook. Все още не е известна първоначалната цена на акция, но се очаква компанията да се търгува около 28 пъти над пазарната си капитализация. Междувременно принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал обяви, че няма намерение да продава нито една от своите акции в Twitter, когато компанията стане публична. Принцът, който е племенник на крал Абдула и собственик на международната кралска инвестиционна компания, инвестира 300 млн. долара в социалния гигант в края на 2011.

Любопитно е да се знае, че от предстоящото предлагане на ценни книжа, само един от собствениците на акции ще стани милиардер и това е най-големият индивидуален акционер  Ивън Уилямс - бившият изпълнителен директор на компанията. Той държи 12% от нея, или 56,9 млн. акции и ще стане единственият милиардер на хартия благодарение на IPO-то. Очаква се той да получи около 1,2 млрд. долара, ако оценката на Twitter е малко под 10 млрд. долара. Джак Дорси, който често е публичното лице на Twitter, има дял от 4,9% или 23,4 млн. акции, което би му донесло около 470 млн. долара. За сравнение - изпълнителният директор Дик Костоло държи около 7,5 млн. акции, или 150 млн. долара, а Питър Фентън, който е член на борда на директорите, има 6,7%, т.е. 31,6 млн. акции на стойност около 630 млн. долара.

Добра идея ли е да притежаваме акции и на Facebook, и на Twitter? Свидетели сме на голямо движение в света на рекламата. Бягство от печатните медии, списанията, вестниците, билбордовете, към дигиталните медии и социалните мрежи. Много от рекламите в социалните медии се осъществяват от Facebook, Google и Twitter.  Важното в случая е какъв бизнес модел ще предложи Twitter и как той ще се приеме от рекламодатели и инвеститори. В момента цените на рекламата в Twitter спадат, което означава че те се опитват да привлекат големи рекламодатели. Те развиват своя бизнес модел, което създава възможности и риск, разбира се.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus