Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Софокъл лекува морските пехотинци от поствоенен стрес след Афганистан и Ирак

23 Януари 2010 / 16:01:50  GRReporter
1913 прочитания

Паника, нощни кошмари, депресия, отчаяние, агресивно поведение. В такова състояние се намират много американски войници след завръщането си от Афганистан и Ирак. Тези признаци на следвоенния стрес са познати на човечеството още от най-дълбока древност, а още древните гърци са намерили и лечението им. То носи името “катарзис” и означава процесът, при който литературната драма прочиства душата. Терапевтичният му ефект е безспорен през последните 2000 години и до днес.
    Затова и Пентагонът отделя 3,7 милиона долара за Военен театър, който чрез древногръцките драми помага на завърналите се от Афганистан и Ирак войници да забравят за поствоенния стрес. Както съобщава вестник Ню Йорк таймс, създателите на театъра са предпочели пиесите на Софокъл Еас и Филоктет, чийто основни характери са агресивни и имат променливо поведение след завръщането си вкъщи. Действието и в двете пиеси се развива след приключването на събитията, описани от Омир в Илиадата и преди края на Троянската война.
    Военният театър планува да посети 50 военни бази, където да изнесе четения на двете произведения на Софокъл, които ще бъдат последвани от отворена дискусия. Откъсите от Еас описват плановете му да убие генералите, които са го унижили, но богинята Атина се намесва, помъглява съзнанието му и той избива животни, които мисли за генералите. Откъсите от Филоктет показват гръцките военни водачи, които се опитват да го накарат той да поведе армията срещу Троя в момент, в който той е раздиран от физическа и душевна болка.
    В проекта участват Дейвид Стратърн, номиниран за Оскар за изпълнението си в лентата “Лека нощ и късмет”, Браян Дорис, писател, режисьор и основател на Военния театър, Джефри Райт, Глория Рубен и Адам Драйвър, бивш морски пехотинец. “Самият Софокъл е бил генерал и по негово време Атина е водила дълги войни. Тези две пиеси са гледани от хиляди войници. Искам нашите представления да им помогнат да видят проблемите си в по-широк исторически контекст и да ги накарат да се чувстват по-малко самотни”, заявява режисьорът пред Ню Йорк Таймс.

Снимка: Ню Йорк Таймс

Категории: Софокъл поствоенен стрес американски войнициЛитература
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus