Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунският кинофестивал навършва 50 години

04 Ноември 2009 / 06:11:37  GRReporter
1651 прочитания

Кремена Куцуку
Под мотото „Защо Кино Днес?” ще протече тазгодишният Солунски кинофестивал. Въпросът цели да провокира зрителите към размисъл, да ги накара да вникнат в смисъла, стойността и перспективите на киното днес, на преден план са диалогът и мисълта.
В рамките на десет дни, от 13 до 22 ноември, почитателите на седмото изкуство ще имат възможност да видят множество кинопродукции, за съжаление на гръцката публика обаче повечето от тях ще бъдат не родни, а чужди. Въпреки изявленията на директорката на фестивала Деспина Музаки, че организацията желае да види всички гръцки филми заедно, тази година страната ще бъде представена само с осем свои продукции.
Гръцките кинопродуценти и сценаристи бойкотират както Солунския международен кинофестивал, така и церемонията по връчване на държавните награди за кино. С реакцията си искат да напомнят на държавата и на гражданите, че не може да има празник без да съществува киноиндустрия и настояват за незабавното приемане на закон за гръцкото кино, който ще позволи неговия напредък. „Проблемът съществува от години. За момента няма развитие по този въпрос, но със сигурност новото правителство ще покаже своята позиция,” заяви г-жа Музаки, добавяйки, че министър на културата Геруланос е изразил силна загриженост към проблемите на гръцкото кино.
Извън тези тревоги, програмата на фестивала, която беше представена днес в Министерството на културата, обещава голямо разнообразие от филми от цял свят, интересни гости, майсторски класове, отворени разговори и новаторски творчески дейности.
Фестивала ще удостоят с участието си големи имена на съвременното кино. Предвидено е панорама на творчеството на немския режисьор Вернер Херцог, който лично ще представи филмите си. Известният сръбски режисьор Горан Паскалевич ще връчи награда като ще бъде прожектиран за пръв път и най-новият му филм „Медени месеци” (Honeymoons), представляващ първата по рода си сръбско – албанска копродукция.  Други интересни гости на юбилейния фестивал са номинираният два пъти за Оскар френски композитор на филмова музика Александър Депла, както и носителят на Оскар продуцентът на „Последният император” Джеръми Томас и режисьорът Фатих Акин, с чиято комедия Soul Kitchen ще бъде открит фестивалът.
Ще се състоят и 2 световни и 8 европейски премиери. Гръцката програма включва 8 студентски филми на студентите от факултета по Кино на Солунския университет. Ще бъде прожектиран и награденият през първата седмица на гръцкото кино филм «Реката» на Никос Кундурис.
Планирани са множество инициативи, посвещения на филипинското и японското кино. В програмата са включени също така рубриките «Post romance»,  “Experimental forum” и „Поглед към Балканите” с множество продукции от всички балкански страни, включително и България, която ще представи „Източни пиеси” на Камен Калев.

Категории: Солун филмов фестивалДвет музи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus