Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тату изкуството може да бъде само “Истинско и завинаги”

30 Март 2012 / 12:03:14  Виктория Миндова
2090 прочитания

“Истински и завинаги” е името на изложбата на картини артистичната група на тату студио Сейк в Атина. Тя тече до средата на април тази година и показва творбите на осем завършени художници, които не се побират в установените рамки на изобразителното изкуство. Техните платна са човешките тела, четките им са железни, а картините им са вдъхновени от любовта, болката, страстите и мечтите на хората, които им се доверяват.

Sake, Orgi, Kiriakos, Dask, Roza, Chris, Baker, ifi pearl, Tam са псевдонимите на младите и талантливи артисти, които решиха да споделят творчеството си със широката атинска публика и да представят изложба от картини, вдъхновени от тяхната работа. Името на изложбата “Истински и завинаги” (True N' Forever) изразява отдадеността, а която групата на Сейк (Sake tattoo) се е впуснала в работата си и любовта, която изпитва към нея.

“Идеята за изложбата съществува от доста време и се радвам, че най-сетне можахме да я реализираме”, казва специално за GRReporter Янис (Sake), който е собственик на тату студиото Сейк в Атина и инициатор на събитието. Още в първата вечер на откриването, изложбата се оказа голям успех и почти половината от представените картини бяха продадени. “Доволни сме от интереса на хората и въпреки, че цените не са евтини, много от творбите на нашите художници бяха купени”, обяснява артистът. Катализатор за организирането на изложбата са се оказали хората от Designwars Exhibition Centre. “Те ни предоставиха пространството на изложбения център в Стоа, за да изложим творбите и по този начин една идея се превърна в реалност”.

“Изложбата дава възможност на по-голям кръг от хора да се запознаят с работата ни”, казва Сейк. Той и артистичната група около него са сериозно повлияни от хип-хоп музиката и други ъндърграунд стилове. Самият сейк е даровит графити художник и от дълги години се занимава с различен тип изкуство и street art. “За нас това е само още една стъпка към нашето развитие”, казва във връзка с изложбата.

Като тату артист Сейк успя да направи име за себе си през последните години, като изключително талантлив художник. Неговите колеги го определят като даровит, трудолюбив и много целенасочен. Самият той се занимава с татуиране повече от 13 години, като зад гърба си има поредица от награди от местни и международни фестивали. За работата като тату артист казва: “Най-важното е да имаш високи стандарти за работата си и в отношенията си към хората. Тези неща се ценят и само така можеш да направиш име за себе си. Тату студията трябва да са приветливи, изрядни и кристално чисти. Идеята, че да се занимаваш с татуировки е нещо свързано със съмнителен начин на живот вече е отживелица”.

Татуировките като явление в Гърция, но и в други части на света става все по-популярно. Артистът смята, че това се дължи най-вече на известните личности, които в последните години открито носят своите тауировки. Дейвид Бекъм, Анджелина Джоли, Джони Деп са само няколко от многото знаменитости, които извадиха татуировката от старото разбиране, че трябва да си лежал в затвора или да си направил грешка в армията, за да имаш тату. “В Гърция в последните години тази култура се разви с доста бърза сила, но все още има какво да се иска като се сравняваме с Великобритания или САЩ”, пояснява Сейк.

Икономическата криза в Гърция е всеизвестен проблем, а професията на тату артиста лесно може да се упражнява на всякъде в света, особено ако си талантлив и способен. Нямаше как да не попитаме Сейк, как вижда себе си след 10 години и в коя част на света. Той отговори: “Със сигурност в Гърция, с няколко деца и моя бизнес”. Младият артист е категоричен, че не би заменил Гърция с никоя друга страна в света. “Живял съм в чужбина и ако се наложи знам, че мога да се спрявя, но не това е целта ми. Инвестирал съм много в студиото и в хората, с които работя и не бих ги оставил”.

Препоръки на Sake Tattoo към всички желаещи да си направят татуировка:

  • Изберете си тату артист, чийто стил да ви допада
  • Уверете се, че съответното тату студио има всички разрешителни за дейност
  • Бъдете сигурни, че се спазват всички правила за чистота и стерилност
  • Не прибързвайте в решенията да се татуирате. Оставете идеята да улегне и докато сте сигурни в дизайна на татуировката, който искате
  • Полагайте грижи за татуировката си както ви е заръчано от татуиста
Категории: Изобразително изкуство Sake tattoo изложба татуириовки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus