Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Телата на Хронис Боцоглу ще гостуват в Музея на съвременното изкуство в Атина

30 Декември 2009 / 11:12:07  GRReporter
1695 прочитания

Ретроспективна изложба на цялостното творчество на Хронис Боцоглу ще бъде представена в Музея на съвременното изкуство в Атина от 28-ми януари до 18-ти април 2010. Изложбата включва над 170 картини, скулптури, илюстрации, гравюри и други произведения на изкуството на художника от периода на 50-те години насам събрани от музеи, галерии и частни колекции. Ще бъдат представени едни от най-известните картини на твореца от периода на 60-те и 70-те години от сериите „Представа за тяло” (1979-1993),  „Страници на списание” (1980-1988), монументалната панелна конструкция Некия (1993-2000), а също така и последната серия картини на художника наречена „Връзки” (2002-2008).
    Хронис Боцоглу е един от най-известните гръцки художници от следвоенния период. За творчеството му е характерен интересът към човешкото тяло и по-точно към голото тяло, а творбите му носят отпечатъка на екзистенциалния подход към рисуването. Чрез наблюдаване и съзерцаване на света художникът си изгражда и една представа за него, която по-късно пренася на платното пречупена през призмата на емоцията.
    Емоционален е и подходът му когато рисува автопортрети или портрети на близки му хора. Изложбата, която Музеят на съвременното изкуство ще представи е конструирана около характерния мотив за изкуството на Боцоглу - човешкото тяло и идеята за него. Идея, която за художника не е постоянна величина. В различни периоди от живота си той разглежда човешкото тяло от съвсем различни позиции като неведнъж показва дори и негативното си отношение към него и не се страхува да го представя в критично измерение.
    Проблематиката, която Боцоглу засяга е проблематиката, която засяга всеки един творец. Авторът се вълнува от вечните екзистенциални въпроси като несигурността и уязвимостта на човешкото съществувание, кръга на живота и смъртта, страха от преходността, ролята на паметта. В творчеството си той също показва отношение към естеството на изкуството и към неговата история.

Категории: голи тела изложбаИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus