Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройната коалиция няма да се разпадне лесно

02 Октомври 2012 / 18:10:39  Анастасия Балездрова
2368 прочитания

Янис Куцомитис е режисьор и филмов продуцент. В същото време той следи отблизо политическите и икономическите събития в Гърция и е един от водещите коментатори в социалните медии. Той коментира за читателите на GRReporter резултатите от първите 100 дни на правителството, промените в гръцкото обществено мнение, нелегалната имиграция, медиите, както и филма за Мохамед, който предизвика бурни протести и насилие в много мюсюлмански страни.

Г-н Куцомитис, преди седмица се навършиха първите 100 дни на правителството. Кои от нещата, които трябваше да бъдат направени бяха направени и кои не?

Както знаете за трите партии, които имат различни идеологии беше особено трудно да се обединят около една обща програма. Основният фактор за това беше реалната възможност Гърция да се озове извън еврозоната и следователно от Европейския съюз. Разбира се съществува един проблем. И трите партии бяха написали в предизборните си програми неща, много по-различни от онези, които могат да приложат реално. Сега се намират в една много трудна от политическа гледна точка позиция: И тримата лидери са принудени да се откажат от предизборните си обещания.

Истината е, че бяха започнати някои промени в реорганизирането на проблемния държавен сектор: В министерството на развитието бе подписан договор с Европейската инвестиционна банка за отварянето на програмите за финансиране, обявиха сливания и закривания на държавни служби и други подобни действия. Проблемът е в това, че държавният сектор фактически е „замръзнал”. Неофициално той е спрял плащанията си към гражданите и частните фирми. Така цялата страна е в очакване на големия транш по договора за заема в размер на 31,5 милиарда евро, за да може животът да продължи да тече по някакъв логичен ритъм. Т.е. някои неща бяха направени, но други не могат да станат, защото зависят изцяло от преговорите с надзорната Тройка. 

Смятате ли, че тройната коалиция ще издържи? Центростремителните или центробежните сили надделяват в нея?

Това зависи от резултата на преговорите. Ако срещата на върха в Брюксел на 19 октомври или по-късно е позитивен за Гърция, траншът бъде отпуснат, имаме възможността да разсрочим дълга и проблемът около оставането ни в еврозоната бъде решен по-дългосрочно, коалицията може да издържи за голям период от време. В този случай нещата ще се стабилизират в някаква степен.

Ясно е, че това рязко понижаване на жизненото ниво ще предизвика реакции. Не мога да знам дали някоя от трите партии няма да се опита да принуди останалите две и да предизвика предсрочни избори. Историята и миналото обаче ни показват, че този който предизвиква предсрочни избори може и да загуби от това. Затова мисля, че ако нещата за Гърция се стекат позитивно следващите избори в страната ще бъдат изборите за европейския парламент през 2014.

Ако обаче резултатът е негативен, ако се появят затруднения или решението бъде пак половинчато мисля, че ще имаме много сериозни сътресения. Едно от тях е възможно падане на правителството, не е изключено то да бъде причинено от оставката на премиера. От там нататък решенията са две: Предсрочни избори или служебно правителство. Бих искал да изключа напълно третата възможност, която е извън рамката на конституцията. За съжаление напоследък не можем да я отделим напълно. Тук не говоря само за публикацията във вестник То Вима, а за реалната възможност от дестабилизация в случай, че Гърция фалира.

Според социологическите проучвания Златна зора се оформя като трета политическа сила в страната. На какво се дължи нейният възход и какво може да донесе?

Според мен причините са три. Първата е промяната във всекидневния живот на хората в големите градски центрове, която бе причинена от идването на голям брой имигранти. Държавните служби не успяха да се справят с това явление, така че то да не засегне толкова рязко живота на гражданите. Златна зора намери тази празнина в действието на държавните органи и на останалите партии и се възползва от нея. Никоя от партиите не е представила реално предложение за решаването на проблема. Всъщност и това, което предлага Златна зора също няма как да се приложи. Тъй като до момента не е измислен законният начин, по който всички тези хора биха могли да се завърнат в страните си, единственото решение по тяхната логика е да качат нелегалните имигранти в кораби и после да ги потопят в морето. 

Втората е, че буржоазните партии вече не вдъхват сигурност на гражданите. Много от хората не обърнаха внимание на идеологията на Златна зора. Бяха привлечени от реториката, че тя е настроена срещу системата, каквото и да означава това за всеки човек по отделно. Повечето смятат, че системата е виновна за разрушението на страната, както и за последствията от това в личен план. И така една партия, която де факто е извън система се появи като отговор на изтърканите и корумпирани партии – носители на вината за днешното състояние на Гърция.

Третата причина е политическият активизъм на членовете на Златна зора. Те помагат на възрастни хора, раздават безплатно хранителни продукти и осигуряват защита на хора, които нямат друга опора. Това отново се дължи на липсата на действия от страна на държавата, която е задължена да бди за сигурността на гражданите, да се грижи за възрастните и да помага на социално слабите.

Действията на Златна зора ми напомнят на комбинация между Хамас и Ку-клукс-клан. Те очевидно са изследвали начина на действие на тези организации и как са успели да се доближат до големи социални групи.

Категории: ПолитикаОбщество тройна коалиция протести Янис Куцомитис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus