Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Училище по родолюбие" с представяне на ЕДУФЕСТ 2014

14 Април 2014 / 12:04:07  GRReporter
1012 прочитания

 От 9 до 12 април в София се проведе деветия фестивал на българското образование ЕДУФЕСТ 2014. В рамките на фестивала имаше организирани множество специални събития, постоянни зони и центрове в пространството около Националния дворец на децата.

На открита сцена пред централния вход на Националния дворец на децата се изнесе четиридневна концертна програма на ученически и младежки творчески формации и индивидуални изпълнители – танцови, вокални, инструментални, театрални и други изяви. В арт зоните за визуални и приложни изкуства и занаяти бяха проведени работилници за рисуване, фотография, графити, месене на хляб и други. Писателска работилница събра таланти и почитатели на прозата и поезията, които четоха любими произведения, обсъждаха авторски творби и организираха размяна на книги. В историческата и фентъзи зона бяха представени прабългарско и средновековно облекло, както и костюми на любими фентъзи герои. Зоните за наука, техника и технологии събраха демонстрации на електромобил и автомобил с водородна клетка. Беше организирана и работилница по роботика. Присъстваха зони за интелектуални игри, за мода и стил, за здраве и спорт.

Документалният филм на Мария Спасова "Училище по родолюбие" беше представен за пръв път на вниманието на българска публика. На представянето присъстваха представители на изявени неправителствени организации в сферата на образованието, учители, експерти по въпросите на образованието, представители на бизнеса. Филмът ни добави още една гледна точка към темата на форума и се вписа в дискусиите, които се проведоха.

Документалният филм отразява предизвикателствата, проблемите и постиженията на Българското неделно училище „ Св. св. Кирил и Методий”.  "Училище по родолюбие" представя събирателен образ на българските училищата в чужбина. Над 2 милиона българи живеят и работят извън пределеите на България и въпросите свързани с изучаването на български език, литература, история и култура от децата на емигрантите са актуални и от изключителна важност. Заедно с това, проблемите и предизвикателствата, които стоят пред учители, ученици и родители, се вписват цялостно в съвременните концепции за образование, свързани с използването на новите технологии и интернет, които могат да бъдат много полезни на всички тях. Независимо къде по света живее едно дете, което има български корени, то ще има достъп до всякакъв род материали, които да допълнят обучението му от  българското училище, което посещава.

Заедно с центъра за култура и дебат "Червената къща" отново ще представим "Училище по родолюбие" и ще проведем дебат по въпросите на образованието и в частност проблемите и трудностите на българските училища в чужбина. Представянето е част от съвместната ни инициатива "Емигранти и съседи", в рамките на която повторно ще представим и друг наш филм - "Политемигранти". Повече информация можете да намерите в афиша на събитието:

 

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus