Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Употребявани фотографии 1985-2013

16 Април 2013 / 20:04:34  GRReporter
1507 прочитания

“Упоребявани фотографии” е фотографската изложба на Костис Андониадис, която приютява музея Бенаки в Атина от 18 април до 26 май тази година. Тя представя снимки на градски и природни пейзажи, портрети и абстракции събирани в периода 1985-2013. Те изразяват откъслечни образи на града, които изследват чувствата, желанията и преживяванията на фотографа през годините. Изложбата е разделена на 11 различни части, които отразяват отделните периоди в творчеството на Андониадис.

“Употребявани фотографии” I (1985-1986)

Първият раздел от изложбата включва снимки, които показват историята на Атина в периода, който тя е избрана за културна столица на Европа. Андониадис дава предложение в министерството на културата да се създаде на изложба на модерната гръцка фотография в периода, която да не бъде затворена в галерия, а да бъде изложена на големи рекламни табла из града. Преди 28 години държавните чиновници от министерството на културата не приемат неговата идея, но той все пак изпълнява проекта, но под друга форма. Фотографиите са със среден и голям формат, преобладава бялото празно платно на фона на атинските плажове, като метафора на несбъдната му изложба през 86-та.

Photoset (1989)

Разделът Photoset е създаден от шест различни части и представя смесица от образи в контекста на общоприети социални стереотипи. Темите са разходка, клюка, посещение, благоговение, молитва, милостиня. Представя картини от ежедневието, които може да не ни правят впечатление като част от заобикалящия ни свят, но в рамките на замръзналото изображение, будят неочаквани асоциации.

“Употребявани фотографии” II (1989)

В центъра на вниманието са модели, главно млади хора на фона на старите порутени сгради на Атина. Фигурите обитават пространството по необичаен начин, а Андониадис копира структурата на познати исторически произведения на изкуството, за да създаде композициите си. По този начин “употребявани фотографии” приема не само концептуално, но и буквално значение.

Четири картини (1991)

Този раздел включва четири портрета в цял ръст и реален размер с препратки към православната иконография. Модерното е съчетано с класическата ортодоксалност, за да потърси нов израз на духовността.

Коридор (1991)

“Коридор” е вдъхновен от гръцките неокласически фризове, които обхващат вътрешността на Пропилеа в Атинския университет. Разделът представя 16 млади мъже и жени, на фона на вечната класика на гръцките фризове.

“Истини и лъжи” (1991-2013)

Този раздел има три части, които представят по-личната страна на фотографа. В първата “Черни снимки” (1991) Андониадис  е копирал и увеличил семейни фотографии от аналоговата епоха на семейството си, без да прави допълнителна обработка на първоначалния материал. “Тетрадки” (1995) са дигитални снимки на родителите му, които позират или хванати в непосредствени пози, на брат му и на самия него. Последната част на този раздел, авторът посвещава на “Семейните призраци”  (2012), които са в стил вдъхновен от 19 век.

Тайни (2012-2013)

Тук Андониадис е наложил на фона на автентични ръкописи, телата на млади модели, носещи печата на минимализма и голотата. Контрастът между модерното и старото и износеното е търсен ефект.

Сборник (2012)

“Сборник” се съсредоточава над стъклени плаки от личната колекция на фотографа, които са съчетани с протрети и модели. Това са студийни снимки с дигитално наложени ефекти, като израз на износване във времето.

Герои и героини (2012)

Герои от класически трагедии, опери, театрални пиеси са преобразени в лицата на модели в студийна сесия. От фотографиите гледат към модерния свят бюстовете на познатите герои като шекспировия Отело и Хубавата Елена на Еврипид.

Карти (1998)

В точи раздел преобладават пейзажите, а фотографиите предават чувството за отдалеченост. Километрични пъни линии, местни истории, номера, табели и други предмети са в центъра на обектива и разказват историята на неживи предмети и забравени желания.

Американски нощи (2010-2011)

Андониадис ползва техниката day for night, където син филтър създава усещането за здрач по средата на деня. Заглавието е взаимствано от филма "La Nuit américaine (1973) на Франсоа Трюфо, който се концентрира върху това как филмите дават живот на изкуственото, дори фалшивото. С помощта на цифровата техника, фотографът цветовата наситеност и яркостта на пейзажите, заснети на островите Наксос, Тинос и района Мани в Пелопонес.

Изложбата ще бъде представена в музея Бенаки на улица Пиреос 138, Атина. Цена на билетите е пет евро, за пенсионери, студенти и малки деца е 2,5 евро. Във вторник и сряда музеят е затворен.

Категории: Двет музи изложба фотографии музея Бенаки Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus