Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Амфиполи показаха сфинксовете на 2 300 години

21 Август 2014 / 12:08:18  GRReporter
1479 прочитания

С бързи темпове, но най-вече с необходимото внимание продължават разкопките на гробната могила в Амфиполи. В сряда археолозите завършиха операцията по премахването на 11 мраморни блокове, които разкриха напълно сфинксовете – пазители на входа на гробницата. Всяка от разположените една срещу друга статуи е с височина от 1,45 метра и тежи 1,5 тона. Направени са от мрамор от остров Тасос и според археолозите един и същи майстор е издялал както тях, така и статуята на Лъва от Амфиполи, красял върха на гробницата.

По време на разкопките са били открити крилата на сфинксовете, но все още не са намерени техните глави. Заедно с тях височината им е достигала до 2 метра. По краката им са били открити следи от червена боя. Телата на сфинксовете са били обработени с много фино длето, като по този начин майсторът е постигнал пластичността и фината изработка на статуите от последната четвърт на 4-ти век Пр.Х.

До момента археолозите не са открили в коя древна работилница са били издялани статуите и дали тя се е намирала близо до района на Амфиполи или е била отдалечена. Те са категорични обаче, че целите статуи на сфинксовете са били оцветени и откриването на крилете им ще позволи цялостната им реставрация.

Премахването на пръстта на входа разкрило малка част от горната част на гробницата, където също били открити следи от червена и синя боя в два нюанса. Откритието обаче не се свързва с предположенията на археолозите, че по-навътре може да се натъкнат на стенопис, който да разкрие самоличността на покойника.

В момента археолозите са стигнали до нивото на вътрешната част на купола, където задачата им е да подсигурят стабилността на мраморните блокове, за да последва премахването на пръстта. Всеки от блоковете тежи приблизително 250 килограма и засега не е ясно дали те ще бъдат отместени. Екипът на Катерина Перистери ще реши това след като бъде премахната пръстта от предната част на гробницата и зад сфинксовете. Разкопките се провеждат в присъствието на главния секретар на министерството на културата Лина Мендони.

От своя страна министърът на културата Константинос Тасулас посочи, че разкриването на вътрешността на гробницата се очаква съвсем скоро. Според него археолозите искат да подсигурят изцяло статичността на паметника преди да стигнат до вътрешните помещения.

В същото време ведомството съобщи, че гръцката държавна компания за природен газ ДЕСФА ще направи дарение в размер на 30 000 евро под формата на финансиране на археологическите разкопки в Амфиполи. 

С по-късно съобщение на министерството на културата бе обявено, че археолозите са премахнали пръстта, намираща се между и зад сфинксовете в дълбочина от около 2 метра и ширина приблизително равна на входа на гробницата – 4,5 метра. Така бе извършена по-голямата част от работата по разчистването на вътрешността на купола, се посочва в текста.

Същевременно, с помощта на механични средства, са били отместени пет каменни блокове от шестия ред на запечатващата гробницата стена. След отстраняването им под основата на сфинксовете е била открита горната част на мраморната врата. Тя е покрита с фрески, наподобяващи йонийски архитрав и украса в червен, син и черен цвят. Непосредствено под архитрава са били намерени два йонийски капитела на пиластрите на вратата, също покрити с фрески и оцветени в същите цветове.

Археолозите ще продължат работата си утре, като основната им задача ще е подсигуряването и реставрацията на откритите днес находки.

Категории: История Амфиполи гробница сфинксове археолози разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus