Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В търсене на тайните на Посейдон

18 Май 2014 / 13:05:46  GRReporter
1170 прочитания

Александрос Сотириу е гръцки водолаз, който се подготвя да се гмурне към мястото на корабокрушението  при Андикитира.

Целта му е да изплуват на повърхността тайните на Посейдон. С помощта на подводница, наречена Exo Suit, водолазът ще се гмурне в морската бездна и ще изнесе на повърхността археологически открития, които се очаква да предизвикат световна сензация.

Преди няколко дни приключи обучението му в Океанографския център на Woods Hole заедно с първите от останалите членове на изследователската група. Това са д-р Теотокис Теодулу и Фил Шорт.

В екипа ще има водолаз, помощен персонал за обслужване на гмуркането и надзорник, които ще придобият необходимата експертиза за подводни операции.

 
Как работи ExoSuit

Това е една подводница, която я обличаш на практика. Водолазът се запечатва във вътрешността на един скафандър, който обхваща цялото тяло, а работата му се следи и поддържа от останалите  членове на повърхността. Александрос Сотириу с последните си изявления заяви, че първоначалното предизвикателство е било да свикне с новата действителност да зависи от оборудването и останалите членове на екипа.

„Важно е в такъв момент да знаеш, че си с най-способните хора на планетата, с оборудване с уникално качество” подберат той.

Какво може да крие корабокрушението при Андикитира?

С помощта на най-новите технологии в рамките на програмата „Андикитира 2014”, професионалният водолаз ще търси нови археологически открития на мястото на катастрофата.

До момента между откритията от мястото са уникални съкровища-като статуите Философът и Младежът от Андикитира, както и прочутият Механизъм от Андикитира, открити от гмуркачи за сюнгери от остров Сими в началото на миналия век, които са се гмуркали близо до мястото на катастрофата.

През 2014 повече от 2000 години след потъването на кораба и 114 години след откриването му и изваждането на част от товара му, новата мисия има амбицията да извади на повърхността „тайните на Посейдон”.

Припомня се, че „Механизмът от Андикитира” (известен и като астролабът от Андикитира) е античен механизъм, за който се вярва, че е бил  механично сметало и уред за астрономически наблюдения, приличащ на сложен часовников механизъм.

 

Категории: водолаз експедиция корабокрушение Андикитира
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus