Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Валс на корабите в Пирея и Солун

28 Септември 2013 / 17:09:46  GRReporter
2298 прочитания

След музикалната разходка по улиците на Атина, в памет на Мария Калас, на която присъстваха най-малко 5000 зрители, и репетицията на „Мадам Бътерфлай” на ул. „Дионисиу Ареопагиту”, Гръцката национална опера „отплава” към пристанището на Пирея.

Там, откъдето потеглят корабите за Западните Кикладски острови, на кей № 9 на главното пристанище, оркестърът на Гръцката национална опера и четирима изтъкнати солисти представиха вчера следобед открита репетиция на трите първи произведения от новия сезон – „Пепеляшка” на Росини, „Лешникотрошачката” на Чайковски и „Риголето” на Верди.

Маестро Жан Кристоф Сарон и солистите Василис Каваяс, Василики Караяни, Ирини Караяни и Янис Христопулос, напуснаха за малко затворените репетиционни зали и слязоха до морето на Пирея, в опит да покажат отблизо операта и нейното изкуство на гражданите.

«Беше прекрасно. Чувствам, че хората наистина се наслаждават на подобни прояви. Това са инициативи на Националната опера, които стават невероятно популярни. Вярвам, че това е най-добрият начин това изкуство да докосне повече хора, и да покажем, че то не е предназначено за малцина, а е красиво, лесно, и могат да го гледат и разбират и непосветените. За първи път участвах в подобна открита проява. Беше много интересно преживяване да се съсредоточи човек, докато корабите минаваха. Това бе едно предизвикателство, което вярвам се хареса много на публиката», сподели маестро Жан Кристоф Сарон.

Над 1000 зрители, верни почитатели на Националната опера, жители на района, както и доста туристи, очаровани от гледката, се насладиха на познати музикални композиции, и чуха маестрото да дава наставления на музикантите и да представя произведенията, без сирените на влизащите в пристанището кораби да отвличат вниманието им.

Истинско вълшебство в Солун

 

 

Елени Караиндру изпълни на пиано мелодиите, написани за филмите на Тодорос Ангелопулос, а танцьорите от балета на Националната опера и хореографът Ренато Джанела сътвориха истинско вълшебство в Солун, в петък следобед.

 

 

 

По повод двете представления на балета на Националната опера под надслов «Пътешествие във вечността», предвидени за събота и неделя (28 и 29 септември) в Двореца на музиката в Солун, участниците в представлението направиха кратък хепънинг на крайбрежната алея в Солун, там, където обикновено снимаше Тодорос Ангелопулос.

Над 1000 зрители аплодираха проявата, осъществена съвместно с 48-ия Фестивал „Деметрия”, Двореца на музиката в Солун и списание „Паралакси”.

Хореографът Ренато Джанела

Видео от репетицията на Националната опера можете да видите тук.

 

 

 

Категории: Гръцка национална опера концерт Солун Пирея открита репетиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus