Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вход свободен и отворени до полунощ музеи по случай Международния им ден

13 Май 2011 / 15:05:01  GRReporter
2631 прочитания

По случай Μеждународния ден на музеите, който се празнува на 18 май, тържествата започват от този уикенд, а музеите в страната ще бъдат отворени за публиката, която ще може да ги разгледа без да плаща билети като някои от тях ще работят и до полунощ. Тази година тържествата се провеждат под надслова „Музеи и памет” със събития посветени на историята на музеите, връзката на паметта с историята и идентичността, както и за приноса на Африка за културното развитие на света.

 

Националният исторически музей ще представи възстановка на обред на тема „жертвоприношение” (17 май в 21 часа). Образователна програма за деца на възраст между 5 и 12 години на тема „Обредът при сватбата от древността до днес” на 22 май от 11 до 12 часа и от 12,15 до 13, 15 часа.

Музеят на Акропола на 18 май ще бъде отворен от 8 часа сутринта до 12 вечерта, а входът ще бъде свободен. В 8,30 вечерта музеят ще бъде домакин на симфончния оркестър и на смесения хор на Община Атина.

Музеят Бенаки на булевард Пиреос ще представи увод в Африканското изкуство „Идвам от Брега на Слоновата кост”, „Приказки на луната” от Саша Вулгари на 14 май от 11 часа сутринта, и конгрес на тема „Идеология, Музеология и архитектура” от 20 до 22 май.

Музеят на Цикладското изкуство на 14 май ще бъде отворен от 18,30 часа до полунощ като ще организира турове из постоянните колекции на музея, на гостуващата изложба „The last grand tour. Съвременни водачи в Гърция” и на курс по изобразително изкуство за възрастни. На 15 май от 11-17 часа ще има турове и курсове за деца и възрастни.

Номизматичен музей – в нощта на музеите ще прожектира дигитлния филм „The art of sleep” – „Изкуството на съня” на корейците Young - Hae Chang Heavy Industries в двора на музея в сътрудничество с Националния музей за съвременно изкуство на 14 май от 20 часа. На 18 май от 12 часа сутринта ще се проведе лекцияп на тема: „Археологичните пътешествия на Хенри Шлиман”.

Византийският и христиански музей ще отпразнува Деня на музеите с event на тема „Скитаща се памет” на художничката Надя Папатеодору на 19 ма от 20:30 часа. С тур на тема „9 предмети, 9 незнайни истории” научните сътрудници на музея ще разведат посетителите сред историите, които се крият зад избраните експонати от постоянната експозиция – на 22 май от 9.30, 10.30, 11.30, 12.20, 13.30 часа.

Националният музей за съвременно изкуство организира изложбата „Откровения” с аудиовизуални творби от колекцията си, които предлагат различни начини да се разгледа въпросите за паметта и за личните откровения – на 18 май.

Археологическият музей в Солун – музикално-театрално представяне на народни песни, обичаи и обреди свързани с пролетта под наименованието „Пролетни”, в сътрудничество с Факултета по музика към Солунския университет Аристотел на 18 май в 19,30 часа. Музеят ще е отворен от 8 сутринта до 8 вечерта.

Музей за Византийска култура в Солун ще представи изложба на предмети – лични ценности, които ще доведат посетители в музея в 12 часа на 15 и 18 май, които да разкажат историите си. Също така ще има изложба, прожекция на филм и музикален концерт озаглавен: „Местност и памет: местността, където е построен музея за Византийска култура”. Разкази на народни приказки за възрастни от „Центъра за изуаване и разпространение на митове и приказки” на 15 и 22 май.

Археологически музей в Йоанена ще представи тематичен тур за посетиелите си озаглавен и образваелен тур за ученици озаглавен „Родопи, 16 годишна” на 18 май.

На Акропола в Атина ще се проведе на 18 май тур за хора със специални нужди озаглавен „Разкопките от 19 век на Акропола в Атина”

Археологически музей в НАвплио ще проведе образователна програма за деца от 4 до 8 години на тема „Прит, доспехи и четиинадесет златни розетки” на 22 май.

В древна Олимпия ще се проведе лекция на тема „Олимпия. История на нейните музеи” на 18 май в 19 часа.

 

Категории: Актуално музеи Междунарен ден на музеите вход свободен колекции памет местност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus