Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Все повече намаляват продажбите на книги

17 Март 2012 / 18:03:59  GRReporter
2506 прочитания

Кризата не остави незасегнат и книжния пазар. През 2010 стойността на гръцкия пазар на  книги намаля с 6,7% в сравнение с 2009 и всичко показва, че тази тенденция ще се задълбочи. Явно е, че поведението на читателите – купувачи е повлияно от икономическата криза в Гърция. Според резултатите от секторното проучване на ICAP, общият вътрешен пазар на книги (в стойност), варира в периода 1999-2010 като средния темп на промяна е -1,38%, а през 2010 намалението е цели 6,7% в сравнение с 2009.

Кризата е оказала своето влияние върху всички области, свързани с книгата, и главно върху издателите. Както става ясно от данните на проучването на BIBLIONET АД, издаването на нови заглавия намалява все повече. Докато в периода 2004-2008 то бележи възход със среден годишен темп на растеж 6,13%, през 2009 броят на издадените нови заглавия бележи значителен спад, факт, който отразява преките последствия на икономическата криза върху сектора още от 2009, преди да бъде достигнато дъното на кризата.

Що се отнася до предпочитанията на купувачите-читатели, категорията «Теоретични науки» покрива 24,7% от общото количество нови заглавия, следват категориите «художествена литература» и «детски книги», с 23,8% и 20,1% съответно.

Според проучването, книжният сектор включва организации и фирми или юридически лица от публичния сектор, които заедно с традиционните издатели оформят пазара на книги. Тази пазар се характеризира с прекалена централизираност, като 80% от издателските компании са съсредоточени в столицата Атина, а други 10% - в Солун. Основните фактори, които влияят върху търсенето, е цената на книгите, образователното ниво, бързото развитие на технологиите, разпространението на нови средства, които конкурират книгата по отношение на забавлението и свободното време, ограничаването на последното, публичните разходи, свързани с книгите, както и някои демографски и езикови фактори.

По отношение на производствения процес при издаването на книги малко компании участват във всички стадии на производството (предпечатен, печатен и следпечатен). Освен печатните материали, които издават за собствена сметка, вертикално интегрираните дружества често предоставят услуги и на трети лица. При някои от тях дори процентът от дейности, които осъществяват за трети лица (напр. отпечатване, графичен дизайн) надхвърля процента от дейности, които осъществяват за собствена сметка.

И накрая, при една извадка от 30 фирми, за които има публикувани икономически данни за периода 2009-2011, става ясно, че сборът от активите на дружествата от извадката е намалял леко (1,8%). Собствените капитали съответно са намалели с  3,2% през 2010 в сравнение с 2009. Общите продажби на фирмите от извадката са намалели с 8,9% през 2010 в сравнение с предходната година. Брутната им печалба е намаляла с 9,8%, а оперативните резултати със 76,3%. И накрая печалбата им преди данъчното облагане е намаляла със 75,95% през разглеждания двугодишен период.

В същото време в унисон с трудните времена, които преживява страната, Съюзът на писателите се готви да отбележи Световния ден на поезията - 21 март с музикални вечери и четения на поезия с политическа тематика.

Програмата предвижда:

Сряда 21 март, Bacaro (ул. „Софоклеус” 1 и „Аристиду” 11), 20.00 ч.: Музикална вечер «с компас поезията». Алики Каялоглу ще чете стихотворения на известни поети. Организира се съвместно от Съюза на писателите и Националния център на книгата.

Сряда 21 март, Етнографския музей в град Козани (ул. „И. Драгуми” 9-11, Козани), 20.00 ч.: Поетична вечер, посветена на поетите Янис Варверис и Аргирис Хионис, членове на Съюза на писателите. Организира се съвместно от Дружеството за книжовност и изкуство на област Козани, литературното списание «Паремваси» (Намеса), Общинския регионален театър на град Козани, Форума „Народен университет «Георгиос Паракименос»”, „Кооперативна книжарница”, и Съюза на писателите.

Четвъртък 22 март, Йонийски център (ул. „Лисиу” 11, Плака), 19.30 ч.: В рамките на една проява на «политически-поетичен протест», членове на Съюза на писателите ще четат стихове с политическа тематика от времето на Омир до наши дни. Вечерта е посветена на паметта на поета от съпротивата Никифорос Вретакос, по повод 100 години от рождението му.

Петък 23 март, Център за лечение на зависимости (ул. „Сорволу” 24), 18.00 ч.: Поетесите Мариго Алексопулу, Иро Никопулу и Атина Пападаки, членове на Съюза на писателите, ще четат стихове на младежите в центъра.

Петък 30 март, Музея на Акропола (ул. „Дионисиу Ареопагиту” 15), 19.00 ч.: Проява, посветена на Сафо и нейната поезия. Ще бъдат прочетени преведени стихове на Сафо и ще бъдат представени нейни произведения, по които е написана музика. Организира се съвместно от Съюза на писателите и Музея на Акропола.

Връх на тазгодишните поетични прояви ще бъде протестното шествие под надслов «Един различен протест, с оръжие поезията, срещу кризата», което ще се проведе в сряда 21 март, в 12.00 ч., в центъра на Атина, с участието на членове на Съюза на писателите.

Категории: книги книжен пазар икономическа криза Световен ден на поезията Съюз на писателите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus