Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Взимаме пари от бедните и ги раздаваме на богатите"

19 Януари 2013 / 20:01:35  GRReporter
2100 прочитания

Известният режисьор на филми с политическо съдържание и такива, съсредоточени върху обществените проблеми Костас Гаврас този път режисира един филм за парите и тяхната сила. Димитра Янаку рецензира филма за сайта http://www.clickatlife.gr

Новият му филм се нарича „Капитал” и упражнява сериозна критика срещу  безсрамния капитализъм на съвременната епоха и срещу циничния жесток свят на икономиката.  Както „Ζ”, „Признание”, „Амин” или „Изчезнал”, и новият му филм изобразява една действителност, изпълнена с цинизъм, аморалност и жестоки стратегии на потъпкване на човешките права. Вдъхновен е от едноименната книга на Стефан Осмънд, бивш троцкист и стар управленски кадър на банка. Книгата сурово осъжда различните форми на капитализма и заглавието му насочва към книгата със същото заглавие на Карл Маркс. „И в двата случая се касае за парите и за тяхното натрупване, тоест за капитала” казва режисьорът. 

Чрез историята на един издигащ се банкер, който се изкачва във властта благодарение на едно случайно събитие режисьорът намира повод да обвини непоправимите вреди, които нанасят преследването на парите и неутолимото желание за тяхното умножаване, дори и да се стъпва по трупове.

Marc Tourneuil (в ролята Гад Елмалех) е един относително млад банков служител, обезпокоително амбициозен, който не се притеснява да пожертва семейството си и ценностите си, за да се издигне професионално и да спечели колкото е възможно повече пари. Специализирал се в превантивен мениджмънт, когато става президент на една френска банка ще промени из основи правилата на (псевдо)професионалната етика и ще се опита да „осъвремени” компанията, поемайки големи рискове и правейки сделки с другите едри риби на икономиката... Ще достигне и до вземането на решение за уволняването на голям брой служители за да увеличи капиталите и конкурентността на банката.

Избягвайки да влиза в технически детайли, които ще изморят зрителя Костас Гаврас показва съвременната икономическа система по един прост начин, като една игра, в която всички участващи са завладени от една болна наслада за увеличаване на печалбите и властта. Виждаме Tourneuil да се противопоставя на онези, които искат да се сблъскат с него  и да се развива в ситуации, които понякога са ексцентрични, а друг път са натоварени със съспенс. Макар че познава добре катастрофалните измерения на действията си, продължава стремително, движен от жаждата за господство.

„Главният герой живее в действителността, макар че има усещане за действителност” казва режисьорът. Костас Гаврас преди да заснеме „Капитал” изследва съвременния свят на икономиката, контактува с банкери и се опитва да разбере начина им на мислене.

Гад Елмалех, който пресъздава главното действащо лице е един комедиен актьор, познат от различни комедии с голям зрителски успех. Костас Гаврас не се колебае обаче да му предложи тази роля, както в миналото се доверява на големия комик Джак Лемън да изпълни трагическата роля във филма „Изчезнал”. Гад Елмалех използва възможността и доказва способностите си на изпълнител на драматични роли.

С проста режисура, без особени ефекти на камерата или промяна на оптическия ъгъл режисьорът проектира един документ върху съвременната епоха на криза, която е разяла всичко. Дори и децата във филма играят усамотено, затворени във виртуалния свят на видео игрите, които фирмите направиха модерни, за да спечелят милиони от тях.

Всичко казано до тук се събира в прочута фраза, с която завършва филмът: „Събираме пари от бедните, защото те са повече и ги даваме на богатите”.

Във филма участват Гад Елмалех. Гейбриъл Бърн, Наташа Рение, Сесил Сале, Иполит Жирардо. Филмът се прожектира от Одеон.

Категории: Костас Гаврас Капитал Гад Елмалех филм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus