Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Юри Ступел и танцът на Айседора Дънкан на атинска сцена

03 Ноември 2013 / 19:11:03  GRReporter
1910 прочитания

Животът я наказа. Любовта я разочарова. Изкуството я реабилитира. И смъртта я пожела и я прибра при себе си по толкова странен начин. С един шал около врата, превърнал се в нейна бесилка.

Легендарната жрица на модерния танц, босата танцьорка, която използва в своето творчество елементи на древногръцката хореография, и във всяко свое движение трансформира съществуването си и омагьосва публиката, оживява в театралната постановка „Айседора Дънкан – моят живот“. Тя е написана и режисирана от Танасис Теологис, и от понеделник, 11 ноември, всеки понеделник и вторник, от 21.30 ч. я представя театър „Арго“.

Описвайки най-важните любови, трагичните факти и огромния успех в живота на танцьорката-хореограф, която въпреки трагедиите, с които се сблъсква, не се предава, тъй като за нея изкуството е по-важно дори от живота, постановката проследява живота ѝ от детските ѝ години в Америка и турнето в Европа, до заминаването ѝ за Русия.

Любов, изкуство, живот. Един триптих, който е занимавал, занимава и ще занимава вечно световната литература и театър. Изкуство, живот, любов. Трудно съчетание… Как да ги съчетае човек? Живот, любов, изкуство. Как да ги разграничи човек? След като изкуството е любов. А любовта е почитателка на изкуството. След като животът е изкуство. А изкуството се вдъхновява от живота.

Триумфи и трагедии

Родена в Сан Франциско през 1877, американката от руски произход Анджела Айседора Дънкан прави своя професионален дебют през 1896, в Чикаго, където се запознава с театралния продуцент Огюстен Дали и става член на пътуващата му трупа, изпълнявайки различни роли.

След като навършва 22 години, тя живее и работи в редица големи европейски градове. В Лондон съдбата я среща с авангардните духовни кръгове на епохата, чрез които е посветена в тайните на симфоничната музика, на древногръцката скулптура и на италианската живопис от епохата на Ренесанса. В Германия опознава философията на Фридрих Ницше, за когото танцът представлява начин на мислене, както и за нея самата, и скоро тя оформя своята философия за изкуството на танца, ориентирано към древногръцките идеали: естественост и свобода.

От 1904 до 1907 Айседора Дънкан живее и работи в Гърция, Германия, Русия и Скандинавските страни, като си сътрудничи с множество водещи творци от онази епоха. През 1904 основава първата си танцова школа извън Берлин, където започва да развива своята теория за танцовото обучение. По-късно тя отваря школи във Франция, Германия и Русия, а публиката я боготвори при всяка нейна изява. Въпреки триумфа в Европа и Америка обаче, личният ѝ живот е белязан от трагедии.

Тя ражда дъщеря от Гордън Грег и син от Парис Сингер. И двете ѝ деца обаче загиват рано по трагичен начин. Докато се прибират с детегледачката си, шофорът бил принуден да спре, за да избегне катастрофа. Когато излязъл от колата, за да запали мотора с манивелата, забравил да дръпне ръчната спирачка, автомобилът потеглил и паднал в Сена. Третото ѝ дете се родило мъртво.

След трагедията Айседора Дънкан отива на остров Корфу, където живее няколко месеца с хомосексуалната италианска актриса Елеонора Дузе, а през 1922 се омъжва за доста по-младия от нея руски поет Сергей Есенин. Бурният ѝ и трагичен живот ѝ подготвя и трагична смърт. Айседора Дънкан умира през 1927, на 50-годишна възраст, когато дългият шал, който носила на врата си се увил около колелото на автомобила в който пътувала, и при потеглянето на колата, я задушил.

Информация за представлението

Текст – режисура: Танасис Теологис, хореография: Таня Милтенова, декори - костюми: Реа Олимбиу, осветление: Танасис Родитис. Изпълнение: Йоанна Делаку, на пианото: музикантът-композитор Юри Ступел.

Театър «Арго»: ул. „Елевсинион“ № 15 - Метаксургио, тел.: 0030 210 5201684 - 5. Цени на билетите: обикновен – 10 евро, за студенти, ученици, безработни – 7 евро.

 

 

Категории: Анджела Айседора Дънкан танц постановка театър Арго Юри Ступел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus