Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За незабравимата Мария Калас си спомня нейната българска приятелка

05 Септември 2009 / 17:09:54  GRReporter
5270 прочитания

"Подготвям филмов вариант на "Медея", споменал кинопродуцентът Франко Роселини на младата тогава сътрудничка на филмовите студия Чинечита Надя Станчоф. "Коя би ми препоръчала за главната роля?". "Анна Маняни или Ирини Папас", бил незабавният отговор на Станчоф, но продуцентът вече бил решил: "Ролята се дава на Мария Калас". На Надя Станчоф се наложило да пътува до Турция, за да се запознае с оперната дива. Това пътешествие в далечната 1969 година сложило началото на едно приятелство, което продължило до смъртта на Мария Калас на 16 септември 1977 година.

Какви глупости говоря? Може ли смъртта да сложи край на приятелството? Разбира се, че не! И това го доказва самата Надя Станчоф, която години след смъртта на голямата оперна певица, през юли 2009, публикува своите спомени и интервюта с хора от най-близкото обкръжение на Калас под заглавието "Maria Callas Remembered". Два месеца по-късно, точно преди да се навършат 32 години от смъртта на Калас мемоарната книга се издава и на гръцки език - «Μαρία Κάλλας για Πάντα», издателство Захаропулос.

След запознанството им по време на снимките на "Медея" Надя Станчоф става една от най-близките сътруднички на Калас, нейна голяма опора в годините след раздялата с Аристотел Онасис. Именно на страстната, малко позната и много ранима Калас е посветена книгата на нейната българска приятелка. "Мария беше много уверена в себе си и в таланта си. Възхищавах й се как безкомпромисно бранеше професионалните си интереси, които винаги обсъждаше на италиански или английски. Заговореше ли на гръцки обаче се променяше. Губеше увереността си, ставаше уязвима. С Аристотел Онасис винаги говореше на гръцки", спомня си Надя Станчоф.

Аристотел Онасис. Голямата любов и голямата трагедия в живота на оперната дива. По време на едно от последните си лета в Гърция Калас признава пред приятелката си, че е била бременна от богатия грък, но той настоял да прекъсне бременността с аргумента: "Имам вече две деца. В живота ми няма място за трето". Кой знае? Може би това е била фаталната му грешка? Може би едно дете от Калас би променило трагичната съдба на фамилията Онасис? Кой знае. Всъщност прочетете книгата на Надя Станчоф. От нея ще научите ако не отговорите на тези въпроси, то поне още много моменти от живота на Мария Калас, за които не сте и предполагали. Като например оперната дива в разгара на славата си да пее песните на Битълс и мексикански балади по малки таверни из ромaнтични гръцки острови...

Категории: Двет музиЛитература Мария Калас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus