Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жизнената енергия като течаща река

21 Септември 2013 / 07:09:34  GRReporter
4711 прочитания

Гали
    В бързината на всекидневието почти никога не се замисляме за умората, която завладява тялото и психиката ни. А дори Бог си е почивал в неделя след шестте дни, в които е създал света (или поне така пише). Човекът е създаден да работи, да поддържа живота на Земята. Но Природата е „предвидила” да се появява умора и нуждата от почивка, най-вече сън.
    Днес ще засегна въпроса за умората. Хората много рядко се интересуват от това какво предизвиква най-силно умора. Какво ни изсмуква силите най-бързо. Има настанени някакви клишета, които обаче не са приложими за всеки. Ние сме различно устроени и не се уморяваме по един и същ начин. Различните обстоятелства и дейности ни изтощават и уморяват различно. Има хора, които се уморяват много сериозно, ако говорят с някого. А ако се занимават с нещо в градината, изобщо не чувстват същата умора. Други пък са точно обратното. Трети биха се уморили до изтощение, ако стоят два часа на компютъра си и изобщо не биха усетили умора ако играят тенис в тези същите два часа.
    Времето за възстановяване също е различно. Понякога хората не са мързеливи, а просто имат нужда от повече време, за да се възстановят. И това не зависи от възрастта, въпреки че е естествено и тя да се отразява. Нормално е с годините запасите на жизнена енергия да намаляват, да ставаме „по-стиснати” в изразходването й и все по-трудно за зареждаме „батериите”.
    В астрологията е дефинирана една област (дом), която указва за най-общо за загубите и разходите в живота, какво ги причинява. Това е Дванадесетият дом в хороскопа. Според астрологичните правила за всяка област има съответен дванадесети дом и в него стоят причините за разпад и загуба, когато иде реч за тази конкретна област.
    В хороскопа Слънцето е единственият и основен източник на жизнена енергия. Така както без Слънцето животът на Земята би бил невъзможен, то и за отделния човек важи същото. Разположението на Слънцето в личния хороскоп показва с колко и какъв тип жизнена разполагаме, откъде и как я черпим. Асцендентът, това сме ние като физически обекти в пространството и затова е свързан с физическата ни реалност, в частност с тялото. Когато правим нещо, ние го правим с тялото си. И именно тялото сигнализира за умората.
    Дванадесетият дом от Слънцето и Асцендентът показват как изразходваме жизнената си енергия, как я загубваме. Символиката на знака, в който попада този дом, е свързана с обстоятелствата, които най-бързо я поглъщат. Значение имат и всички планети, които попадат там. Но това е по-комплексен въпрос и е невъзможно да го обхвана в тази статия, а и е по-специализиран.
    Държа да подчертая, че изобщо нямам предвид да се пазим от умора, да се стремим да не се уморяваме. Жизнената енергия, както всичко друго, трябва да е непрекъснат поток в движение. Ако не се уморяваме, не можем и да се възстановим добре, не можем да се заредим с „прясна” енергия. Когато си пазим силите прекалено много, това е равносилно на ситуация, при която вместо да се храним само с пресен хляб, трябва да изядем останалия изсъхнал от онзи ден, от вчера. Затова не е случайно, че „Човек трябва да се труди и работи, да се уморява и да си почива”. Просто е добре да сме наясно при какви обстоятелства най-бързо се изтощаваме и да не прекаляваме с тях. Не е здравословно нито да си пестим енергията, нито да се преуморяваме.
    Интересен факт, който може би ще забележите е, че точно тези неща, които най-бързо ви уморяват, са и любими в някаква степен, удават ви се с лекота и ви харесва да ги правите. А и след като сте се занимавали с тях, сякаш спите по-добре и се събуждате изпълнени със сили. В това няма никаква мистерия и абсурд. Просто е заложен природният принцип, че жизнената енергия трябва да е като течаща река, да я пропускате през себе си – зареждате, разреждате /уморявате/, после следва отново зареждане. Така протича Животът в нас. Ако блокираме движението на тази река, блокираме жизнения си поток, поради което идват заболявания. Ако пък черпим твърде много, насилваме естествения поток, преуморяваме се и като следствие пак идват заболявания.
    Сега следва информация за това какво предизвиква най-лесно изразходване и загуба на енергия. При какви обстоятелства се уморяваме най-бързо. Слънчевият знак показва по-добре как губим и разходваме жизнената ни енергия. Асцендентът показва по-скоро при какви обстоятелства тялото ни сигнализира за умора. Понякога има несинхроничност между двете и често тялото не дава признаци, че сме уморени, докато всъщност сме изчерпили запаса си за деня и се нуждаем от почивка за възстановяване.
    Асцендент или Слънце в знак Овен
    Дванадесетият дом попада в знак Риби. Риби е знакът на изолацията, размислите, саможертвата. Да си в услуга на някого. Да си в покой, медитативно състояние. Мечтите, фантазиите и духовните търсения. Големите тълпи от хора. Вие се изтощавате най-много, когато сте на едно място, активността ви е в ограничени пространства, които са почти безлюдни. Когато сте в някакъв тип изолация и сте принудени да не действате, а да размишлявате. Една продължителна медитация би ви уморила много повече отколкото ако спортувате някъде 3-4 часа. Изморявате се и когато се налага да се грижите за някого, да сте в нечия услуга, да се занимавате с решаването на чужди проблеми. Когато се впускате в духовни търсения и сте на места, където има събрана голяма тълпа от хора.

Категории: енергия умора Слънце Асцедент Астроучилище Гали зодии планети индивидуален хороскоп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus