Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Дъщеря” и „Господ обича хайвера” тръгват в гръцките киносалони

02 Октомври 2012 / 13:10:20  GRReporter
2026 прочитания

Двата филма за най-новите гръцки продукции и се очаква да привлекат голям брой зрители. Първият представя кризата на ценностите в Гърция, а вторият – възхода на един беден пират, превърнал се в крупен търговец на хайвер в началото на 19-ти век.

Филмът „Дъщеря” е третата лента на режисьора Танос Анастопулос, която бе представена в рамките на кинофестивала „Вечери на премиерите”. Аплодисментите бяха бурни, но в същото време публиката коментираше няколко от най-силните теми, сред които основната е кризата на ценностите в Гърция през последните години. Според критиките режисьорът поставя този въпрос по особено умел начин.

Едно 14-годишно момиче решава да отвлече 8-годишния син на съдружника на своя баща, когато той изведнъж решава да изчезне, за да се скрие от своите кредитори. Тя смята, че именно съдружникът е виновен затова, че баща й го няма и затова е готова за всичко. Основният елемент на лентата е връзката между момичето и момчето, която се развива в склада за дърва, където го държи като в затвор. Някои от сцените са с много жестоко съдържание и кинокритиците ги определят като „сцени за много здрави нерви”.

 

Самият Танос Анастопулос разказва, че са го занимали особено много въпроси като:  до какви действия може да стигне едно дете, когато вижда семейството си да се разрушава, докъде стига отговорността на родителите, както и начинът, по който насилието си пробива път в обществото. Режисьорът определи филма си като „вид гражданска война” във вътрешността на семейството и благодари на родителите на двамата главни герои за доверието.

Филмът ще бъде прожектиран в кината Микрокозмос и Аавора от 4 октомври.

От 11 октомври ще започнат прожекциите на гръцкия филм „Господ обича хайвера” на режисьора Янис Смарагдис, реализиран с участието на чуждестранни продуцентски компании.

Лентата представя на големия екран живота и делото на Йоанис Варвакис – неграмотен пират от остров Псара, който заминава за Русия, където става крупен търговец на хайвер. Там той е покровителстван от императрица Екатерина, чиято роля се изпълнява от френската актриса Катрин Деньов.

По-късно Йоанис Варвакис (в ролята немският актьор Себастиан Кох) се завръща в родния си остров, където се посвещава на идеята за бунт срещу османското управление през 1821. Той умира четири години по-късно и оставя един милион рубли за построяването на лицея Варвакиос. В продължение на много години това е единственото училище от този вид в Гърция. Сградата е изгоряла по време на въоръжените сблъсъци между членове на леви организации и армията през декември 1944. Днес на същото място се намира покритият пазар в центъра на Атина. Йоанис Варвакис оставя по-голямата част от наследството си на гръцката държава за благотворителни цели.

Според кинокритиците филмът е „една богато заснета епична приказка”. Засега те се въздържат от коментари, заради предстоящата премиера в киносалоните.

Категории: КиноДъщеря Господ обича хайвера филми Танос Анастопулос Янис Смарагдис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus