Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Археолози откриха македонска гробница от 3 век пр.н.е.

23 Декември 2015 / 15:12:38  GRReporter
919 прочитания

Нова македонска гробница с четири камери бе открита в днешното селище Пела при реализация на проекта «Изграждане на канализационна мрежа в Пела», осъществяван от Община Пела със средства от Националната стратегическа референтна рамка 2007-2013.

Както съобщава министерството на културата и спорта, «интересното при новата македонска гробница, открита в Пела, е архитектурната ѝ форма, тъй като освен централната част с предверие и главно помещение, разполага и с още две странични камери, които се отварят към северната и южна страна на предверието».

Гробницата, ограбена още в древността, както и повечето подобни гробници, се отнася към първата половина на 3 в. пр.н.е., според откритите във вътрешността ѝ находки (светилници и фигурки)

По-конкретно, както подчертават от министерството на културата «от основната част на гробницата с височина на стените 2,50 метра е разрушен сводестият покрив. И обратно, арките на страничните помещения са запазени в отлично състояние. Във вътрешността на южната странична камера има каменен постамент, върху който е поставен саркофагът на покойника (мъж или жена). Входът към отсрещната северна камера е бил предпазван от преграда, от която е запазен най-долният ред камъни. Пътят към гробницата, както и фасадата ѝ, намиращи се на изток, не бе възможно да бъдат проучени на този етап. Както може да се заключи обаче от паднали архитектурни елементи, най-вероятно е имала мемориална структура, увенчана с фронтон. Предверието се е затваряло с дървена порта, висока 2,78 метра и широка 1,30 метра».

Тази гробница заедно с още осемнадесет гробници, открити по време на изкопни работи в източното гробище на Пела, столицата на Древна Македония, са проучени от Службата за археологически паметници – Пела от октомври 2014 до декември 2015. Средствата са осигурени по линия на подпроект за надзор, осъществяван паралелно с основния технически проект.

 

 

 

Категории: македонска гробница Пела Древна Македония изкопни работи проект
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus