Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Човекът, който откри Троя

06 Януари 2016 / 14:01:37  GRReporter
1050 прочитания

Хайнрих Шлиман се смята за баща на археологията, такава, каквато я познаваме днес. Гениален дух, даровит, полиглот, познавач на старогръцката история, търговец и пътешественик. С едно старо издание на „Илиада” в ръка той стига до откриването на древна Троя, на хълма Хисарлък в Турция. Шлиман разработва методи за археологическо изследване през 19 в., които се използват и днес.

Значителният му принос първоначално не е бил оценен подобаващо в Германия. Приживе дейността на Шлиман е била подлагана на съмнение от негови прочути колеги, главно от Ернст Курциус. Във Великобритания обаче Шлиман получава голямо признание.

По случай 125 години от смъртта му Новият Музей в Берлин откри вчера голяма изложба, посветена на живота и делото му. Изложени са находки от разкопките в Троя, Микена, древен Тиринт и Орхомен, както и редки архивни материали от големи германски библиотеки.

В търсене на Омировата Троя

Търсенето на Троя продължава векове наред. До 1871 никой не успява да представи надеждни доказателства за това, къде точно се е намирала древна Троя, за която се говори в омировия епос. През същата година обаче 49-годишният Шлиман започва разкопки в местността Хисарлък, в днешна северозападна Турция.

Следвайки стриктно описанията на Омир Шлиман успява да докаже, че древният град, открит там, е Троя, или Илион, както е наричан от Омир. Шлиман обаче не е първият, който твърдял, че Троя се намира в местността Хисарлък. Британецът Франк Калверт правил разкопки там преди него. Усилията му обаче не се увенчали с успех, тъй като не разполагал с достатъчно капитал, за да завърши разкопките. Междувременно Калверт се запознал с Шлиман и го убедил да продължи разкопките на същото място. През 1872 Хайнрих Шлиман можел вече с увереност да каже, че разкритите останки от крепостни стени са били част от укрепленията на древна Троя.

Изумителна личност

За любителя на приключенията Хайнрих Шлиман изучаването на древната история е мечтата на живота му. Роден в източен Мекленбург той израства четейки Омировия епос. Баща му е бил пастор и е имал още 8 братя и сестри. Като юноша няма средства да следва в университет, и затова започва да се занимава с търговия. Заминава за Амстердам, където работи като куриер в търговска фирма. Само за една година той научава холандски, испански, португалски и руски. След това отива в Русия, където започва търговия с оръжейни стоки и бързо забогатява. След това заминава за Париж, за да следва, и учи старогръцки и латински. През 1868 заминава за Итака, където прави разкопки, за да открие двореца на Одисей. След това пътува по стъпките на омировия герой до Мраморно море, а малко по-късно идва и откриването на Троя.

Най-значимата му находка по време на разкопките на Троя е т.нар. «Златно съкровище на Приам», което незабавно изпраща в Германия. По време на Втората световна война съкровището е пренесено в Русия, а след това години наред се смята за изчезнало. Днес то е изложено в Пушкинския музей в Москва.

Трябва да се отбележи, че Шлиман е грешал. Днес се смята, че находките, за които се е вярвало, че са част от съкровището на Приам, не са принадлежали на митичния цар. Те са част от по-ранна цивилизация, по-стара от Троя с 1250 години. Това обаче не е единственото погрешно заключение на немския археолог. И в Микена прочутата златна маска, която той открива, и смята, че е принадлежала на Агамемнон, по-късно е доказано, че не е негова. Въпреки тези грешки обаче, Шлиман е смятан за един от най-значимите археолози в цял свят.

 

 

Категории: Хайнрих Шлиман древна Троя разкопки Микена
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus