Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Човешката намеса в могилата Каста е ограничена, по-голямата част е естествена

22 Декември 2014 / 15:12:07  GRReporter
1758 прочитания

Геофизичното проучване и геоложко картографиране на могилата Каста в Амфиполи започнаха на 11 ноември 2014 и са извършени на етапи, поради лошите атмосферни условия.

Изследователският екип се състои от ръководителя професор Григорис Цокас, директор на Лабораторията по приложна геофизика към Аристотеловия университет в Солун, проф. Панайотис Цурлос, доц. Йоргос Варгемезис, студенти-магистри и други научни специалисти от лабораторията. Участват също така седиментологът доц. Йоргос Сиридис, палеосеизмологът проф. Спирос Павлидис и геологът от министерството на културата д-р Евангелос Камбуроглу.

Проучването е съсредоточено върху създаването на модел на почвения слой от съответната епоха преди човешката намеса и изграждането на купола. За тази цел са извършени геоложки и тектонски наблюдения, както и редица електрически томографии. Последните разкопки, както и по-раншни разкопавания, предоставят поле за наблюдение и неоспорими доказателства за мястото и характеристиките на геоложките образувания.

На този етап е изследван подпочвеният слой около купола на могилата, т.е. северният склон, както и терасите, образувани при разкопките в източната и западната ѝ част. Проучването е извършено с използването на метода електрическа томография и на много малко пространство на метода сканиране с георадар (известен и като GPR - Ground Penetrating Radar) поради методологичните ограничения в конкретните геоложки и археологически условия.

Проучването потвърждава предположенията, че хълмът има смесена структура, като по-голямата му част е с естествен произход, а антропогенните насипи представляват сравнително малка част. Изглежда куполът е изграден в изкоп, прокопан в склоновете на вече съществуващия хълм, който завършва няколко метра северно от купола.

Геофизичното проучване предоставя изображения на вътрешността на хълма, където са открити антистатични структури, проучени допълнително. В един от случаите на север от купола отстраняването на пръстта разкрива, че подпочвената структура, локализирана чрез електрическите томографии, е естествено пясъчно образувание. При хоризонталното томографско изображение на височина 93 метра, топлите цветове показват местата с високо специфично електрическо съпротивление, а студените цветове – тези с ниско съпротивление.

Белите кръгчета обозначават "местата, представляващи интерес"

Томографиите, предоставили тази картина, са извършени на повърхността на почвения слой, преди отстраняването на пръстта. Местата, където трябва да се извърши по-нататъшно проучване, са отбелязани като „места, представляващи интерес“. Бялата линия при хоризонталното томографско изображение е отбелязана и върху почвата. Ясно е, че отклонението при томографията се дължи на песъчливото геоложко образувание. Трябва да се отбележи също така, че отклоненията при високите стойности на съпротивлението, които се забелязват в северната част на хоризонталното сечение, не се изследват, тъй като са в границите на естествените образувания.

Някои други места, открити при проучването, също ще да бъдат изследвани от археолозите.

Проучването на хълма продължава, при положение, че атмосферните условия го позволяват.

 

 

Категории: Амфиполи разкопки гробницата в Каста археолози геофизично проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus