Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови разкрития от разкопките в Амфиполи

29 Ноември 2014 / 17:11:38  GRReporter
1605 прочитания

Ръководителката на разкопките на хълма Каста в Амфиполи Катерина Перистери днес по време  на дискусия в амфитеатъра на Министерството на културата направи нови разкрития относно скелета в гробницата.

След оказан натиск от страна на журналистите археоложката  показа снимки на скелета, пояснявайки, че той е силно повреден. Тя каза още, че в Амфиполи са върлували и в древността иманяри. Доказателство за това е фактът, че първоначално пространството пред  стълбището е било отворено, а после са го затворили. „Следователно, гробницата е била отворена за посетители” подчерта Перистери.

Отговаряйки на въпроси за самоличността на погребания в гробницата, Катерина Перистери обясни, че съществуват свидетелства от миналото за желанието на Александър Велики за създаването на един голям паметник. Ръководителката на разкопките допълни, че в гробницата е погребана важна личност, в противен случай „нямаше да поставят лъв на върха”. Тя отговори неопределено на въпроса дали  само един човек е бил погребан в Амфиполи, заявявайки „Един сме намерили”. 

www.tovima.gr

Коментирайки свое предишно изявление, че в Амфиполи е погребан македонски генерал, Перистери подчерта:

„Преди, когато ме попитахте, ви казах, че с лъв на върха и в такава огромна гробница би могъл да е погребан македонски генерал. Когато беше открит скелетът, никой археолог не би могъл да каже дали е на мъж или на жена. Той беше намерен в много лошо състояние. Аз говоря, базирайки се на самия паметник. Казах, че когато има лъв отгоре, би могъл да е генерал. Не отговарям на конспиративни теории, че там е погребан Александър Македонски” .

Лицето на Кариатидата е повредено от греда

Според казаното от археоложката, вероятно греда от архитрава, намиращ се зад кариатидите, е разрушила лицето на дясната от тях.

Тя обясни още, че  през 3 век сл.Хр. римляните са разрушили оградата на гробницата. „Открити са следи от древен кран, с който са премахнали парчетата от оградата, които след това са използвани за други неща” отбеляза Перистери, добавяйки, че е открита част от оградата, останала незасегната, с дължина 80 метра. Иначе цялата ограда е имала обща дължина 497 метра.

На мястото на лъва, така, както е днес, са запазени части от първоначалния му постамент, които са идентични с парчетата от оградата.

Проведената дискусия беше координирана от почетния професор по класическа филология от университета в Атина Василис Ламбринудакис и от археолога и директор на Музея на кикладското изкуство Никос Стамбулидис. Присъстваха и множество журналисти от гръцки и чужди медии.

Категории: Амфиполи гробница скелет Катерина Перистери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus