Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter подкрепят връщането на мраморите от Партенона, но не вярват на семейство Клуни

09 Декември 2014 / 14:12:45  GRReporter
1025 прочитания

Сагата между Гърция и Великобритания, свързана с артефактите от Партенона, които се намират в Британския музей, има дълга история. Тя започва през 19 век, когато лорд Елджин ги купува от тогавашното турско правителство и ги изнася от Гърция. Съвсем не е пресилено да я наречем "сага", при това можем с чиста съвест да добавим не само "историческа", но също и "съвременна". За последните събития ви информирахме съвсем скоро. В събитията се включиха знаменитости от Холивуд, в лицето на Джордж и Амал Клуни. Можем да добавим, че кметът на Лондон Борис Джонсън окачестви изказванията на Клуни като "хитлеристки", след като актьорът подкрепи усилията на гръцката държава за връщането на артефактите. Последните, за момента, щрихи добавя новината, че Британския музей изпраща част една от спорните скулптури в Ермитажа, след като 200 години статуите не са напускали Великобритания. Това предизвика остра реакция от страна на гръцкия премиер.

След всичко казано до тук, разбираемо е, че ви попитахме в последната ни анкета, какво е вашето отношение към този международен казус. Отговорите и на трите  ни езикови версии отразяват всеобщата съпричастност на нашите читатели към каузата на гръцката държава.

На българската ни версия 80% от гласувалите застават зад тезата, че връщането на мраморните плочи е акт на справедливост, тъй като са били откраднати. 12% са на мнение, че е по-добре да останат в Лондон, защото там повече хора имат възможност да ги видят. Само 7% от читателите смятат, че това ще създаде прецедент, който ще е причината за изпразване на големите музеи. Увереност, че помощта на семейство Клуни ще доведе до връщане на артефактите имат едва 1% от далите своя глас.

Много подобна е ситуацията с разпределението на читателския вот и на английската версия на сайта ни. 77% подкрепят връщането на мраморните барелефи, 12% подкрепят оставането им в британския музей, като средство да достигнат до повече хора. 9% виждат във връщането заплаха за съществуването на големите музеи, а едва 2% оценяват подкрепата на холивудското семейство като решителен фактор в разплитането на сложния казус.

Гръцката версия повтаря резултатите от другите две, с едно малко изключение. Отново 80% са гласували за връщането на мраморните статуи, 12% са за оставането им в Британския музей, а 8% виждат в това опасен прецедент, който може да изпразни музеите. Малката разлика е, че нито един читател на гръцката ни версия не е гласува в подкрепа на ролята на Амал Клуни и нейния съпруг, актьора Джорж Клуни, за разрешаване на заплетения спор.

Нека припомним, че, изглеждащата като актриса лондонска адвокатка, се бори за каузата по връщането на мраморите от Партенона повече от 3 години, още преди да се обвърже с известния холивудски актьор.  Друг интересен факт е, че привличането на известни международни звезди и опитите да се включи международния културен елит на страната на гръцката държава е нещото, което притисни за пръв път Британския музей. Случаят придоби обществен отзвук и според изследвания сред самите британци, по-голямата част са за връщането на спорните мрамори.

Новата ни анкета поставя един по-болезнен въпрос на вашето внимание, особено сред възобновената вълна от самозапалвания и гладни стачки в България и Гърция: Имат ли смисъл крайните форми на протест като самозапалванията и гладните стачки?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus