Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дилос ще има нов музей

24 Януари 2015 / 13:01:03  GRReporter
954 прочитания

Централният съвет по археология определи общите правила, по които ще бъде създаден нов  музей на остров Дилос.

Според предписанията, по-голямата част от новия музей ще е подземна или ще е в пещери, и ще следва правилата на биоклиматичната архитектура. Ще е възможно най-далече от морето, за да бъдат защитени античните находки, както и новите материали, и за да не се нуждае често от ремонт.

Площта на музея ще е поне 5000 кв. м., за да може да се покрият нуждите му, да бъдат изложени всички експонати от днешния музей, както и находките, които сега са в хранилища.

Средствата ще бъдат осигурени от фондацията International Foundation for Greece (основана в Лондон от Георгиос и Аспасия Левентис). Фондацията още миналото лято предложи на гръцката държава да финансира  едно археологическо проучване и избра Дилос като най-добрия вариант.

Паметник на Световното културно наследство от 1990

Скалистото островче Дилос, с дължина само 5 км и широчина 1300 м, още от древността е свещен остров. Тук са се родили Аполон и Артемида, двама от най-важните богове от гръцкия пантеон. Намира се в сърцето на Егейско море, в центъра на Кикладския архипелаг. Останалите острови образуват кръг около Дилос, а древногръцкият поет Калимах от Кирена (3 век р.Хр.) го нарича „огнището на островите”, тоест светилище и център на Кикладите.

Древните жители на острова са построили около 2500 пр.Хр. елипсовидни колиби на върха Кинтос (113 м). От там в онези несигурни времена лесно можели да наблюдават малката долина и морето наоколо. Светилището на Аполон, което съществува още от епохата на Омир, достига най-големия си разцвет през архаическата (7-6 век пр.Хр) и класическата (5-4 век пр.Хр) епоха. Гърци от целия тогавашен гръцки свят идвали на острова, за да почитат бога на слънцето Аполон и неговата сестра-близначка Артемида, богиня на луната. Градът, който днес посетителите виждат, се развива за няколко десетилетия след 166 пр.Хр, когато римляните обявяват пристанището за безмитна зона. Тогава малкият остров много бързо става най-големият търговски център на гръцкия свят.

Изглед към археологическия обект

Смята се, че в началото на първи век пр.Хр. на малкия остров са живеели около 30 000 жители, а през пристанищата му всяка година са минавали 750 000 тона стоки. Богатството на Дилос и приятелските му връзки с Рим стават главната причина за неговото разоряване. Той е нападан и ограбван два пъти: през 88 пр.Хр. от понтийския цар Митридат, който тогава воюва с римляните, и през 69 пр.Хр. от пиратите на Атинодор, съюзник на Митридат. От тогава островът започва да запада и постепенно е напуснат от жителите си.

Разкопките започват през 1872 и продължават и днес. Открито е голямо светилище, както значителна част от космополитния елинистически град.

 

Категории: Остров Дилос Киклади археологически музей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus