Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки археолози откриха древна родопска къща на 2500 години

16 Октомври 2015 / 11:10:03  GRReporter
1363 прочитания

Впечатляващо жилище от класическата епоха (5- 4 век пр.Хр) с множество предмети, между които бронзови и сребърни монети, тежести за тъкачен стан, фигурки, бижута и значително количество керамика и амфори, беше открито от археолози в Моливоти, в Родопи. Много учени идентифицират това селище с древното селище Стрими, основано през 7 век пр.Хр.

Във вътрешността на жилището са открити и почистени два кладенеца. Под нивото на основите е открита керамика от втората половина на 6 век пр.Хр..Самото жилище е изоставено през последната четвърт на 4 век или в началото на 3 век пр.Хр.

Строителните материали са използвани повторно в средата на 4 век – средата на 5 век сл.Хр. Последният етап, през който жилището е използвано, е през втората половина на 5 до средата на 6 век сл.Хр., когато върху по-ранния строеж е построена кръгла сграда с диаметър 6 метра.

Разкопките са проведени от Комисията за античните открития на област Родопи и Факултета по класически изследвания на Университета Принстън. От гръцка страна ръководители на разкопките са Деспина Терзопулу и Марина Тасаклаки, а от американска – проф. Нейтън Арингтън.

 

Снимка от въздуха на жилището от класическата епоха

Разкопките са приключили и сега археолозите проучват откритията си, за да могат да ги публикуват, което ще стане след около 3 години.

Учените отбелязват, че идентифицирането със Стрими не се приема от всички специалисти, тъй като няма открити никакви надписи. Първите открития от района на Моливоти са направени в началото на 20 век. По време на Първата световна война български войници изкопават окопи по цялото крайбрежие на Беломорска Тракия. През 50-те години професорът от Солунския университет Георгиос Бакалакис прави първото систематично проучване и разкопки в района и именно той казва, че това е Стрими.

Многократното използване на мястото до голяма степен е разрушило класическото жилище. По тази причина археолозите не могат да определят точно какво е било вътрешното разпределение и предназначение на всяка стая.

„Макар че все още не можем да твърдим със сигурност, че разкопаваме древното селище Стрими, днес знаем много повече за структурата на града и за хронологията на създаването и на изоставянето му. Силното присъствие на червенофигурна атическа керамика  от 5 век пр.Хр., на фрагменти от глазирана с черно и неглазирана керамика от 4 век пр.Хр., както и на многобройни части от търговски амфори от Тасос, Менди, Лесбос, Хиос, ни помагат да възстановим мрежата от търговски връзки на тази гръцка колония на брега на Тракия. Фактът, че множеството монети от 5 и 4 век пр.Хр. произлизат от монетарницата на Марония, показва тясната връзка на двата града, която е потвърдена и от древните източници”, казват Терзопулу и Тасаклаки.  

Селището е заобиколено от стена откъм северната и западната си страна. Площта между стените е около 470 декара, но част от града в посока на изток е потънала в морето. Разкрити са части от жилища и пътища, но не и обществени сгради. Открити са и малка част от водопровода на града и от двете му пристанища. Гробищата са били на север и запад от стените.

 

Категории: археологически разкопки класическа епоха жилище Стрими Моливити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus