Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките корени на един велик диригент или как Караянис стана фон Караян

30 Април 2015 / 13:04:35  GRReporter
1298 прочитания

Според много коментатори Херберт фон Караян е най-великият диригент и най-влиятелният човек в сферата на класическата музика през 20-ти век. Неговите талант и творчество са всепризнати, докато някои факти от живота му не са толкова известни на широката публика.

Един от тях е, че диригентът е потомък на заможната фамилия Караянис от гръцкия град Козани. Неговият прадядо Георгиос – Йоанис Караянис бил собственик на текстилна фабрика в град Хемниц. За заслугите му към трона през 1792 кралят на Саксония Фредерик Август Първи го удостоява с благородническата титла „фон”. Така индустриалецът Караянис от Козани става фон Караян.

Родителите на диригента д-р Ернст фон Караян и Марта

Роденият през 1908 в Залцбург Херберт показва от много малък таланта си в музиката. Той дава първия си концерт по пиано на 5–годишна възраст. Възпитаник е на музикалното училище Моцартеум в Залцбург, където получава и първите стимули да се насочи към диригентството. През 1934 Херберт фон Караян дирижира за пръв път Виенската филхармония, с която го очаква дългогодишно сътрудничество.

Големият възход в кариерата на диригента започва през 1935, когато става член на Нацистката партия. Тогава името му започва да се чува все по-често в и извън границите на Германия с концерти в Париж, Амстердам, Стокхолм и Букурещ. През 1938 диригентът започва да работи с Берлинската филхармония и това сътрудничество продължава до края на живота му.

Малко известно е също, че в периода 1933 – 1934 той изпратил писмо до общината в Козани, с което искал да му бъде издадено удостоверение, че принадлежи към „арийската раса”. В разказа си тогавашният общински съветник Димитрис Караливанос посочва:

„Хитлер поискал това удостоверение, вероятно за да му позволи да остане начело на Берлинската филхармония или за нещо друго. Помня, че понеже кметът Астериос Терпос отсъстваше неговите задължения се изпълняваха от Йоргос Репанас. Тогава се обърнахме към библиотекаря Никос Делялис и му обяснихме какво точно беше искането на г-н фон Караян. Той веднага ни представи генеалогичното дърво, което изпратихме на Караян  с подписа на изпълняващия кметските пълномощия Йоргос Репанас”.

Вторият  брак на диригента с Анита Гитерман – дъщеря на богат индустриалец от еврейски произход през 1942 му коства от доверието на нацистите, но не повлиява на неговата кариера. След края на Втората световна война той дирижира концерт на Виенската филхармония през 1946, но много скоро съветските власти му забраняват да работи заради нацисткото му минало. Разпитите, на които е подложен не показват никакви утежнителни факти и репутацията на фон Караян е възстановена.

Херберт фон Караян така и не успява да посети града, от който произхожда фамилията му. През месец май 1979 тогавашният кмет на Козани Янис Папаянис му изпраща официална покана, като идеята е той да бъде почетен като виден съгражданин от гръцката диаспора и като един от най-великите диригенти. Фон Караян отговаря на поканата със следното писмо с дата 14 август 1979:

„Уважаеми г-н Папаянис, зарадвахте ме много с вашето писмо. Баща ми разказваше много за пътуването си в Козани, което беше един от най-приятните му спомени. Благодаря сърдечно за учтивата ви покана, но за съжаление към момента не разполагам със свободно време.

Въпреки това е вероятно да присъствам на планираното откриване на новоизградената концертна зала в Атина. Ако това се осъществи, ще се постараем да програмираме време за посещение (в Козани – б.а.). Във всички случаи ще Ви уведомя навреме. Сърдечни поздрави, Херберт фон Караян”.

Бащата на диригента – д-р Ернст фон Караян, който е бил директор на болницата „Свети Йоан” в Залцбург посещава Козани заедно с братовчедката си Зои фон Райнхаус – дъщеря на професор Максимилиан фон Караян през 1925. Ето какво пише за това посещение вестник „Ихо тис Македониас” на 31 май 1925:

„Град Козани имаше удоволствието да посрещне двама свои потомци – Ернст фон Караян и братовчедката му Зои. Те са потомци на голямата фамилия фон Караян, основана във Виена през 1748 от Стефанос Караянис и с успешно присъствие в Австрийската империя. Известният хирург и директор на болница „Свети Йоан” в Залцбург посети града ни, за да опознае земята на предците си и да посети колибата, в която е бил роден основоположникът на фамилия Караянис”.

Самият диригент пристига в Атина през юни 1986 с частния си самолет, за да получи наградата „Олимпия” на културната фондация „Александрос А. Онасис”.

Едно от най-успешните представяния на Херберт фон Караян в операта Ла Скала в Милано е през 1954 – 1955, когато поставя произведението на Доницети „Лучия ди Ламермур” с Мария Калас.

снимка: gramilano.com

На почти неизвестната снимка от архива на Ла Скала гръцката оперна дива е просълзена от невероятния успех на операта при спускането на завесата в средата на представлението. Младият Херберт фон Караян също изглежда доволен.

Категории: МузикаИстория Херберт фон Караян гръцки произход Козани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus