Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Има данни за втора антична гробница в Амфиполи

09 Януари 2015 / 15:01:38  GRReporter
1514 прочитания

Научната група от Аристотеловия университет в Солун, която провежда геофизическото изследване и геоложкото картиране на хълма Каста в Амфиполи успя да изработи дигитален модел на повърхността на терена от времето преди изграждането на гробницата, съобщи гръцкото министерство на културата.

При сравнението на модела с днешния вид на хълма, както и с тази отпреди началото на проведените през последните месеци разкопки учените установили, че голяма част от хълма се състои от природни образувания.

Моделът се очаква да бъде обновен след включването на данните от сондажите, които ще бъдат извършени от геотехнически съображения.

Междувременно по време на електронното сканиране на хълма са били идентифицирани статични структури, които най-вероятно са древни постройки. Това са и местата, на които е необходимо на бъдат проведени археологически изследвания.

В хоризонтален разрез в западната част на купола на хълма, който показва разпределението на специфичното електрическо съпротивление изследователите откриха част, в която данните са високи. Според съобщението на министерството тя също трябва да бъде изследвана с археологически разкопки.

В същото време, според главният секретар на ведомството Лина Мендони резултатите от макроскопичните изследвания на открития в гробницата в Амфиполи скелет се очакват до 20 януари.

По време на първото заседание на Централния археологически съвет тя съобщи, че се очаква да бъдат обявени полът и възрастта на погребания там човек. „Изследването на костния материал ще продължи с месеци”, допълни тя.

От министерството опровергават категорично появилите се в различни медии публикации, според които самоличността на покойника е разкрита частично. В изявленията си Мендони посочи, че целта на геофизическите изследвания на хълма е да открият доколко във вътрешността му се крият и други гробници.

Категории: История хълм Каста Амфиполи геофизическо изследване гробница сканиране скелет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus