Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Има и други гробове в могилата Каста

19 Декември 2014 / 14:12:27  GRReporter
1570 прочитания

Изглежда гробницата в Амфиполи крие още изненади, след като нови данни излизат на бял свят. Освен това обаче се разпространяват и много слухове, които министерството на културата смята за несъстоятелни. Според електронното издание vima.gr, „сканирането“ на могилата Каста разкрива нова информация за това какво се крие в гробницата, както и сведения за „самоличността“ на открития скелетен материал по отношение на възрастта и пола на мъртвеца. Геофизичното проучване е извършено от професор Григорис Цокас, директор на Лабораторията по приложна геофизика към Солунския университет „Аристотел“, и неговия екип.

С помощта на геофизичното проучване са открити признаци, че в гробницата има и други помещения освен погребалния комплекс, открит от археолога Катерина Перистери.

Специалистите вече разполагат с първите данни от проучването. Благодарение на него чрез специални анализи може да се състави карта на евентуалните археологически останки, намиращи се в подпочвения слой. Локализирани са места в могилата Каста, които ще бъдат проучени от археолозите, и те ще изберат къде да се извършат нови разкопки с цел откриването на нови находки.

Едновременно с това вече е възложено на гръцки учени антропологичното изследване на костите, открити в саркофага в четвъртото помещение на гробницата. Специалистите ще дадат отговор за пола и възрастта на погребания мъртвец, макар че е странно защо от толкова време не е станало ясно поне дали става дума за мъж или жена. Официалното обяснение във връзка с установяването на пола е, че въпреки че е открита голяма част от скелетния материал, тазът, който би могъл да да даде данни за незабавното определяне на пола, е раздробен.

Във всеки случай, първите резултати от геофизичното проучване разкриват данни за вероятното наличие на антропогенни структури в могилата Каста, като са идентифицирани точки, представляващи археологически интерес.

Изглежда се потвърждава предположението на екипа, че археологическите разкопки на гробницата в Амфиполи имат да извадят на бял свят още много неща. Освен това те подчертават, че става въпрос за погребален комплекс и е съвсем вероятно да има и други съоръжения.

Професор Цокас и неговият екип, натрупали значителен опит в геоелектрическата томография, една от най-напредналите техники за геофизическо проучване, предоставят ценна информация на археолозите, така че следващият етап на разкопките да не се извършва слепешката.

Чрез анализ на специалните сигнали ще бъдат определени границите на антропогенните структури, за които се смята, че съществуват в могилата Каста. Резултатите въз основа и на настоящите данни от археологическите разкопки, ще бъдат използвани от археолога Катерина Перистери и архитекта Михалис Лефандзис при по-нататъшните разкопки. Следващите им стъпки ще се определят до известна степен от „сканирането“ на хълма, така че да бъде проучено какво още има във вътрешността му.

Слуховете

Междувременно предположенията за скелета, открит в Амфиполи, стават все повече. В електронното издание amfipolinews.blogspot.gr бе публикувана информация, че той принадлежи на жена, починала на 54 години. Изданието, публикувало непотвърдената информация, допълва: «Възрастта, в съчетание с факта, че скелетът е открит с раздробен таз, потвърждават предположението, че в гробницата е погребана Олимпиада, майката на Александър Велики. Тя е била убита с камъни в Пидна по заповед на Касандър през 316 пр.н.е.».

Както обаче посочват пред вестник „Етнос“ представители на министерството на културата, изследването на открития скелет едва сега започва, следователно е невъзможно да има подобни данни.

В общи линии многото слухове, разпространявани в последно време, не се опират на някакви научни данни, а се подхранват от предположенията на редактори на електронни издания и блогъри.

 

 

 

Категории: могилата Каста гробница Амфиполи нови разкрития археологически разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus