Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инициатива за възраждането на манастирите в Краище

18 Ноември 2015 / 12:11:51  GRReporter
895 прочитания

Краище – в този географски район, обхващащ Западните покрайнини на България, са скътани не само прекрасни природни гледки и пейзажи, но и множество християнски храмове. Закътани сред вековни гори и неподвластни на повратностите на времето.

Земенски манастир Св.Йоан Богослов

Тук се намират приказни манастири, църкви и параклиси и макар мнозина вероятно да смятат, че това е район, в който сякаш развитието на България е подминало, истината е, че никъде другаде у нас няма толкова силно усещане за запазване на изконната вяра, традиции и култура. Като се започне от построения през Ранното Средновековие Земенски манастир (XI век) и се стигне до откритият в началото на 10 октомври параклис – „Свети Георги“ в с. Габров дол.

Стенописите в Земенския манастир сякаш буквално са запечатали духа на времето…

„Най-много на глава от населението“ – ще каже сухата, но вярна статистика, а това, което няма как цифрите да разкрият е, че тук живеят горди хора, стъпили здраво върху традициите и културно-историческото богатство на района, и живеещи под девиза „ДА ПРЕБЪДЕШ ГОРДО ВЪВ ВРЕМЕТО“.

Манастир Свети Пантелеймон в с. Смиров дол

Обществената инициатива за възраждане на манастирите на Краище вече е факт, както и популяризирането им като център на културно-историческия туризъм.

Църногорски манастир „Св. св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ е сред най-красивите в региона.

Храм Св. Димитър в гр. Пещера

Основните цели на проекта „Манастирите на Краище – новата Света гора“ са популяризирането на инициативата в България и по света, да поставят “Новата Света гора“ на историческата и туристическа карта на България.

Текстът е публикуван със съкращения. Източник: inlife.bg

Категории: Инициатива манастирите на Краище новата Света гора манастири параклиси църкви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus