Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мистериите на Самотраки в Музея на Акропола

17 Юни 2015 / 16:06:34  GRReporter
1291 прочитания

В навечерието на шестия си рожден ден Музеят на Акропола започва поредица от изложби, в рамките на които ще бъдат представени значими произведения от древността, открити на различни места на територията на Гърция.

Първата тематична изложба е посветена на прочутите мистериални култове на Великите богове на остров Самотраки, на които владетелите на елинистичните царства са дарили значими постройки. Тя съдържа общо 252 експоната - архитектурни елементи, скулптури, съдове, фигури, надписи и изделия, които са групирани въз основа на връзката им със светилището.

Мистериалните култове в Самотраки са най-известните в древността заедно с тези в Елевсина. Строгото нареждане към участниците в тях да запазят в пълна тайна съдържанието на ритуалите е причината, поради която днес знаем много малко за тях. Разкопките около светилището в Самотраки обаче изнасят на бял свят ритуални сгради и съдове, които позволяват на археолозите да разкрият някои детайли.

Посветените в ритуалите са вярвали, че ще се спасят от големи опасности в морето чрез отдаването на почит към Великите богове, както и че като посветени в мистериите ще станат по-почитани и справедливи хора. Ритуалите били изпълнявани вечер пред осветения от факли олтар. Там кандидатът да бъде посветен в мистериите трябвало да участва в ритуал за пречистване, да разкаже най-големия си грях, да изслуша произнасянето на свещеното слово, изпълнен с митични истории, на кръста му да бъде поставен широк пурпурен колан и да стане свидетел на разкриването на свещените символи.

Изложбата ще бъде открита за посетителите на Музея на Акропола на неговия рожден ден - 20 юни. Посетителите ще могат да я посетят още същия ден от 21:00 до полунощ.

По същото време в двора на музея Филхармоничният духов оркестър и хорът към общината в Атина ще представят концерт със заглавие „Аромат на стара Атина” с мелодии от годините между двете Световни войни, гръцкото кино и оперета.

Експозициите на музея и неговият ресторант ще бъдат отворени от 08:00 до полунощ, а цената на билета ще е намалена от 5 на 3 евро.

В неделя, 21 юни от 10:00 в залата на музея ще се проведе научна среща, в рамките на която ще бъдат представени най-скорошните археологически открития на остров Самотраки.

Изложбата „Самотраки. Мистериите на великите богове” се организира със съдействието на археологическите служби в областите Родопи и Еврос и ще продължи до 30 септември 2015. 

Повече снимки на експонатите можете да разгледате в нашия фоторепортаж

Категории: История Музей на Акропола изложба мистериите в Самотраки култ към великите богове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus