Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Роберто Бенини ще играе "Ада" в Атина

01 Април 2009 / 11:04:17  GRReporter
737 прочитания

Роберто Бенини се намести в сърцата на публиката още през 1997 г., когато изигра ролята на Гуидо – един весел счетоводител от еврейски произход, който гледа на живота с хумор и живее в свой измислен свят в окупираната от германците Италия. Той се докосна до сърцата на публиката, казвайки съвсем простичко, че въпреки всичко... „Животът е хубав”.


Роберто Бенини, който получава „Оскар” за филма „Животът е хубав”, в момента е на световно турне с „Божествената комедия” на Данте - едно от най-великите творения на световната литература. Представлението на Бенини е наречено «Ιnferno e Ρaradiso» - «Ад и Рай», и ще бъде представено в Палатата на музиката в Атина на 5 и 6 май – само за две вечери. От трите части на „Божествената комедия” на Данте, Бенини ще изиграе „Ада”, а специално за изявите си в Атина италианският комик избра петата песен, която разказва за понятието „обич”.


Неговата динамичност, талант, гамата от изразни средства, лиризма и чувствеността, актьорския му гений, лъчезарност и смях, с които „заразява” и публиката правят от Роберто Бенини идеалния изпълнител на този мистериозен текст. Известният италиански актьор и режисьор като използва световния език на импровизацията прави „Божествената комедия” достъпна и изнася „истинско шоу от висша естетика”.


„Божествената комедия” на Данте е написана в периода 1308-1321 г. с начално заглавие на творбата „Комедия”, а „Божествена” е прибавено по-късно от Бокачо през 1355 г. Творбата се състои от три части „Ад”, „Чистилище” и „Рай”, всяка една от които съдържа 33 песни. Числото три се среща в цялата комедия и е символ на Светата Троица, а всяка една от трите части завършва с думата „звезда”. Данте в първо лице описва едно фантастично пътуване в Ада, което започва на Велики Петък - 8 април през 1300 г. Той го представя с невероятен реализъм като използва множество детайли и информация.


Часовете, местата и маршрутът на разказвача са описани с математическа точност. Когато минава през Ада и Чистилището, разказвачът е съпътстван от своя учител Вергилий, а пък по време на преминаването си през Рая е съпроводен от Беатриче, която олицетворява женския идеал на Данте като най-вероятно за изграждането на образа й той е използвал като прототип реално съществуващата Бетриче Портинари.


Разпродажбата на билетите за представлението започна на касите на Палатата на музиката. За повече информация на тел.: 210-7258510.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus