Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

100 000 басейни „пият” водата на Гърция

21 Април 2009 / 12:04:25  GRReporter
1605 прочитания

През последните години басейните са на мода най-вече на малките и безводни Цикладски острови. Освен удоволствието и отпускането, които предлагат, басейните задълбочават проблема със сушата. Един малък басейн с размер 5Х10, за да е пълен цяло лято „изпива” водата, която е необходима на един човек за 480 дни.


 


Според преценка на фирмите в бранша, частните басейни в страната са около 100 000, а всяка година се добавят около 6 000- 7 000 нови. Най-много басейни има на Цикладските острови като водещ в списъка е остров Миконос, следван от остров Крит, Халкидики и новозастроените райони около Атина – Геракас и Палини. Увеличават се и хората, които желаят да си поставят басейн на терасата и в градината.


 


Г-н Константинос Ставридис, маркетингов директор на фирма Ρiscines Ιdeales, казва, че неговата фирма „през 2008 г. е направила 1 150, а през 2007 г. около 1 000 басейни”. Г-н Ставридис отбелязва, че гърците искат да имат басейн „не, за да се хвалят както преди”, а за да си доставят удоволствие, но и по здравословни причини. „Разбира се, че един басейн допринася за увеличение на престижа на собственика, но това вече не е лукс, тъй като цената им през последните години падна с 80%. Изводът до който достигаме е, че Гърция ще стане като Америка – във всяка къща ще има и басейн” допълва г-н Ставридис.


Цената на един басейн 5Х10 е между 15 000 и 20 000 евро, т.е. колкото струва средно и един автомобил. Според г-н Ставридис „почти всички, които си строят нова къща, питат и за басейн.”


 


Кметът на остров Иос г-н Георгиос Пусеос казва, че на острова съществуват около 100 басейни, които освен „че вредят на околната среда като харчат извънредно много вода, не се връзват естетически с традиционната архитектура на острова.” През лятото на острова са необходими около 2 500 кубични метра вода на ден, за да бъдат покрити нуждите на местните жители и на туристите. За да се покрият тези нужди, се използват всички средства, дори и централа за обезсоляване на морската вода. Кметът на острова твърди, че „може да бъдем привлекателни за туристите и без басейните, защото това го наложиха туристическите агенти, които постоянно искат от нас да предлагаме повече луксозни услуги, които обаче не пасват на стила на нашия остров.”


 


От друга страна кметът на остров Санторини г-н Ангелос Русос е на съвсем различно мнение и твърди, че: „Туризъм без басейн не се прави. Решението не е да забраним строенето на басейни, а да създадем централи за обезсоляване на водата.”

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus