Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Търсят тайната на дъголетието на остров Икария

22 Април 2009 / 15:04:45  GRReporter
4171 прочитания

Спокойният начин на живот на жителите на остров Икария изглежда, че ги прави столетници! В цяла Европа процентът на хората, които живеят над 90-годишна възраст е 0,1% от общия брой на населението, а на Икария е цял 1%! Това е един от четирите района в света с подобен висок процент на дълголетие заедно със Сардиния, Канауа в Япония и Коста Рика.


Преди пет години започна изследване сред населението на европейските страни, което цели да определи генетичните фактори и факторите свързани с околната среда, които водят до дълъг живот. Гръцкият екип от Националния Изследователски Институт проучи данните за гръцкото население и откри с голяма изненада, че Икария има рекорден брой жители прехвърлили 90-те. Това е едно важно откритие, както казва г-н Статис Гонос от НИИ, което ще помогне за разкодирането на тайните на дълголетието.


Вследствие на това откритие, изследователи от цял свят проявиха интерес към осторва. Тези дни екип от 15 души – специалисти и журналисти от Гърция, САЩ, Белгия и Италия, пристигнаха на острова, за да проучат феномена. По този повод стартираха и снимките на документален филм, който в най-скоро време ще бъде показан по „National Geographic”, а първите открития вече бяха разкрити по новините на CNN.


Специалистите ще направят подробни интервюта с възрастните хора на острова, за да разучат всекидневните им привички. Гръцкият специалист г-н Гонос споделя, че е вероятно да бъдат намерени генетични фактори за дълголетието, тъй като жителите на острова са географски изолирано население, но със сигурност трябва да се вземе предвид и начина им на живот, както и околната среда. Според изследването 75% от мъжете на Икария, които са на средна възраст 95 години продължават да се занимават със земеделските си работи , а 70% от тях все още са и сексуално активни.


Съвсем реално е вече да се очаква едно от всеки четири деца, които се раждат в Европейския съюз да доживее 100 години. Това се дължи на напредъка на медицината, която успя да се пребори с много болести, но и на правилното хранене - най-вече на средиземноморската диета. Ключове към дълголетието се счита, че е храненето богато на плодове, зеленчуци, риба, зехтин и зърнести храни, редовните разходки и липсата на стрес.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus