Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

"Кучешки зъб" и "Темида" на фестивала в Кан

28 Април 2009 / 14:04:53  GRReporter
781 прочитания

След един дълъг период на застой, гръцкото кино атакува фетивалите. Доста години по тях се появяваха единствено филмите на световноизвестният Тео Англопулос. След участието на ”История 52” на Алексис Алексиу и на „Стрела” на Панос Кутрас на Фестивалите в Ротердам и в Берлин, и след големия международен успех на филма "Поправка" (2007) на режисьора Танос Анастопулос, сега дойде и участието на други два филма на Фестивала в Кан.


 „Абсурдното, непостижимото, доколко е ограничен човешкия мозък са въпроите, които ме интригуват в „Кучешки зъб ” казва за вестник „Та неа” Георгиос Лантимос – режисьор на филма. „Крайностите в начина на изразяване на героите произтичат от историята на филма”, допълва 36-годишният режисьор, който е горд, че неговият втори филм е включен в програмата на фестивала в Кан.


„Всеки десети грък ходи в съда поне веднъж в годината” твърди от своя страна 56-годишният гръкофрацузин Маркос Гастон, чийто документален филм „Темида” успя да стигне до Кан и ще бъде прожектиран на фестивала ΑCΙD, който се провежда паралелно и е за независими продукции.


 „Надявах се, но не очаквах да изберат моя филм” казва Маркос Гастон. „Преди 33 години дойдох за кратко в Атина като французин от гръцки произход, но оттогава си живея за постоянно тук и винаги казвам, че съм гръкофранузин” заявява режисьорът. Присъстващите на делата, които се водят в съда, представляват една миниатюра на нашето общество. За първи път по време на снимките на неговия филм „Темида” камера влиза в залите на Атинския съд и записва „обикновените” дела, тези вълнуващи малки драми!


Самота, размити морални принципи, пристъпи на насилие, липса на сили да комуникира с другите и да изрази чувствата си бяха главните черти на героя от „Кинета” – първият филм на Георгиос Лантимос. Вторият му филм – „Кучешки зъб” не се различава коренно, но е изпълнен с черен хумор според думите на режисьора. Герои във филма са двама родитеи и трите им деца, коио живеят в една къща извън града. Около къщата има една висока ограда и децата, които никога не са излизали навън растат, забавляват се, спортуват и скучаят без да получават никакви външни стимули, „дотолкова, че започват да си мислят, че самолетите, които летят над къщата им са играчки, а зомбитата са малки цветенца”! Тираничните родители не оставят децата си да излезнат дори извън двора и ги отглеждат според техен измислен експериментален метод, за да станат с безупречни характери. Те променят дори смисъла на думите...

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus