Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата „Каменна гора“ на остров Лесбос - Музей по естествена история на открито

22 Май 2015 / 18:05:05  GRReporter
1202 прочитания

На остров Лесбос бе открита още една „Каменна гора“. Това стана по време на разкопки в рамките на строителните работи за изграждане на новия път Калони-Сигри.

Изправени и легнали фосилизирани дънери, в невиждано досега количество, части и отчупени парчета от фосили на иглолистни и широколистни дървета (лаврови дървета, дъбове, палми, кипариси, борове), вулканични хоризонти, изключително богати на фосилизирани листа и голямо разнообразие от видове (лаврови листа, листа от канела, орех, палмови листа) ще очакват посетителя от следващата събота в Сигри, остров Лесбос, в новата голяма изложба на Музея по естествена история, а скоро ще бъдат подготвени за посещения и местата с вкаменелости на открито.

Находките имат изключителна научна стойност и потвърждават наличието в района на обширни субтропични гори от различни епохи, които са били покрити и вкаменени от последователни вулканични изригвания.

Според Николаос Зурос, директор на Музея по естествена история „Каменната гора“ на остров Лесбос, находките «се представят за първи път по един цялостен и разбираем начин. Става въпрос за десетки внушителни фосилизирани дървета, коренни системи и клони, голямо разнообразие от листа, които представят в рамките на изложбата жива картина от мястото на разкопките».

«Няма съмнение, че тези спасителни разкопки на вкаменелости са най-мащабните, извършвани досега в Гърция, както от гледна точка на проучваната площ, така и от гледна точка на броя находки. Новата изложба представлява малък предвестник на това, което предстои скоро да бъде открито при напредъка на строителните работи, извършвани в момента», отбелязва Николаос Зурос.

Ръководството на Музея по естествена история иска мястото, където гората пресича новия път, да бъде превърнато в Музей на открито.

«Това ще се осъществи скоро, тъй като от двете страни на новата магистрала ще бъдат запазени и показани при подходящи мерки за защита, внушителни изправени фосилизирани дървета на естественото им място», твърди директорът на Музея.

Освен това един от отделите на изложбата в Сигри е посветен на представянето на тези вкаменелости на открито, като те скоро ще бъдат готови за посещения.

Оригиналността на изложбата се състои още и във факта, че предава на посетителя атмосферата на строителния обект и се стреми да покаже човешките усилия за спасяването на вкаменелостите, давайки информация за процеса на разкопките, консервирането, транспортирането и изследването на находките, както и на картографирането и представянето на местата, където се намират вкаменелостите.

Богат фотографски материал, карти, подробни описания от информационни табели, както и монитори на компютри, дават необходимите сведения за хода на дейностите, които се извършват от момента на откриването на една находка, до момента на нейното съхраняване или излагане в Музея.

 

 

 

Категории: Каменна гора остров Лесбос вкаменелости Музей по естествена история фосилизирани дървета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus