Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

#OrangeVest информира Ню Йорк за бежанския проблем в Гърция

29 Ноември 2015 / 17:11:26  GRReporter
758 прочитания

През последните седмици жителите на Ню Йорк, преминаващи край оживени места на града, стават свидетели на странна гледка. Те срещат едно младо момиче, понякога само, понякога придружавано от хора от различни националности, да върви по улиците на града, носейки спасителна жилетка. Това е 26-годишната гъркиня Георгия Лале, която по този особен начин иска да предизвика американското общество да се замисли за разрастващата се през последните месеци бежанска драма в Европа и особено в нейната родина Гърция.

Георгия живее постоянно в Ню Йорк през последната година, тъй като следва магистратура в School of Visual Art със стипендия на Фондация „Василис и Елиза Гуландри”. Младото момиче, което следи с особен интерес случващото се със сирийските бежанци в Европа и Гърция, почувствало нуждата да помогне по свой начин за справянето с бежанския проблем.

«Всичко започна през лятото, докато гледах как американските медии отразяваха потока от бежанци по гръцките острови. Чувствата ми бяха смесени. Бях шокирана от тежките, нечовешки условия, в които бежанците се опитват да избягат от войната, и едновременно с това трогната от смелостта, куража и саможертвата на жителите на островите, които се опитваха да помогнат и да спасят живота на толкова хора. Почувствах срам за това, че поради разстоянието и академичните си задължения не можех да се върна в Гърция и да помогна и аз в това трудно дело на сънародниците си. Някак така се роди идеята за арт инициативата с характерното заглавие #OrangeVest, т.е. Оранжева спасителна жилетка», разказва самата Георгия пред неделния брой на вестник „Етнос”.

Обиколка в Музея на изкуството „Метрополитън” в рамките на кампанията

В началото Георгия Лале започнала осъществяването на тази идея сама, но впоследствие към нея се присъединили и други хора от най-различни националности, които я придружават в нейните маршрути. «Започнах #OrangeVest като самостоятелна инициатива, носейки черни дрехи в памет на хората, които са загинали и продължават да загиват в Средиземно и Егейско море. Върху черните дрехи слагах оранжева спасителна жилетка, предметът, който най-добре символизира бежанската вълна, както и надеждата за оцеляване и пълноценен живот. Така се разходих в Музея на изкуството „Метрополитън” изминавайки разстоянието от крилото със сирийско изкуство до това с гръцко изкуство. А по-късно и на Times Square, един площад, където господства стремежът към консуматорство, рекламите и фалшивите супер герои, които вече не могат да спасят света. На тези места исках да покажа жестоката реалност от другата страна на Атлантика», обяснява Георгия.

Отзвук

Оранжеви спасителни жилетки по скалите на фона на Ню Йорк, в рамките на арт инициативата #OrangeVest.

«След тези две акции повече хора изразиха желание да повървят с мен и да подкрепят чрез своето участие идеята, че бежанският проблем засяга всеки от нас. Така при акцията на #OrangeVest в High Line, площад, създаден около стари железопътни релси, участваха петима души, а в предишната акция, при която пресякохме Бруклинския мост, свързал през 1883 бедните квартали на бежанците и имигрантите от Бруклин с богатия Манхатън, участваха 16 души от цял свят: Гърция, Америка, Арабия, Китай, Корея, Кения, Мексико и Тайланд», допълва Георгия.

Категории: OrangeVest арт инициатива акции Ню Йорк бежански проблем гъркиня
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus