Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха трона на Агамемнон в Микена

11 Ноември 2015 / 12:11:22  GRReporter
1536 прочитания

Гръцки и американски археолози откриха част от основния трон, който преди 3000 години се е намирал в двореца на Акропола в Микена, съобщиха гръцки медии.

Според експерти новото откритие е може би най-значимото за микенската цивилизация, след като археолозите го определят като „тронът на Агамемнон”.

Частта от основния трон била открита много близо до Акропола в Микена. Постройката се описва като масивна с тежест над 50 килограма. Смята се, че датира от последната историческа фаза на двореца в Микена, тоест от 13-ти век пр.н.е.

Гробницата на Агамемнон в Микена

В съобщението на гръцкото министерство на образованието, откритието се описва като част от голям каменен стол, чиято основа се състои от вдлъбната част, заобиколена от леко по-висок и широк ръб. Конкретният тип стол е абсолютно идентичен с открития в двореца Кносос на остров Крит алабастров трон.

Преподавателят в американския университет Дикинсън Христофилис Мангидис смята, че основното откритие и други три парчета, които са били открити на различни места в древния град Микена вероятно съставляват част от основата или декорацията на конкретния трон.

Гробницата на Агамемнон в Микена

Откритието е от огромно значение за археологията и гръцката култура, тъй като е първият трон в микенски дворец, който е намерен в континенталната част на Гърция.

Археолозите са информирали официално гръцкото министерство на културата за своето откритие и към момента се проучват възможностите за продължаването на разкопките на мястото, където е бил намерен тронът.

Категории: История Археология тронът на Агамемнон микенска цивилизация дворецът в Микена
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus