Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунската кланица като културна лаборатория

15 Декември 2015 / 17:12:34  GRReporter
717 прочитания

«Т.е. какво точно ще става тук? Ако не изложби и концерти, не разбирам...».

При първото събитие с цел запознаване с новото културно пространство в Кланицата на Солун в неделя вечерта, един господин от публиката стана и зададе въпроса, който се въртеше в главите на всички присъстващи.

Нормално е учудването. Но отговорът е много по-сложен. И точно това е ценното, както стана ясно от думите на кмета Янис Бутарис и неговите сътрудници в Община Солун, които се опитаха да опишат едно ново и смело начинание.

Мястото: в района на пристанището, и то не в централната, развита, а в западната му по-западнала част, една прекрасна сграда от 19 в. ще се сдобие с втори живот. Начинанието ще има наистина културен оттенък, но не по едноизмерния начин, с който сме свикнали до днес.

Целта: напълно възстановената Кланица от 1896, наречена «LAB - ATTOIR» (игра на думи, нещо средно между Laboratoire и Abattoir-кланица), ще се превърне в истински експеримент на Община Солун, с поглед, обърнат към бъдещето. Кръстница е заместник-кметът по културните въпроси Ели Хрисиду.

И не, няма да бъдат представяни само изложби или концерти. Амбицията на общината е да се предостави място за изразяване на различни групи от населението – от ученици до безработни или имигранти. Как ще стане това ли? Първото събитие, на което бяха поканени седем официални гости, вече даде тон. «Мобилизиране на всички творчески личности и групи в града, с надеждата да се вслушаме в това, което се случва около нас и да създадем един социално интерактивен механизъм за продуциране на култура, където авторът ще е катализатор, а гражданинът – „съпродуцент”», обясни Христос Савидис, който заедно с Лидия Хадзиякову от Artbox, ще играят ролята на художествени ръководители под надзора на Общината. «За да обобщим в едно изречение, бихме го нарекли Art for Social Change, т.е. изкуство за социална промяна».

Сътрудничества

Освен кмета, Ели Хрисиду и заместник-кмета по туризма Спирос Пенгас, думата взеха и Вангелис Лякос, един от основателите на групата графичи дизайнери Beetroot, награждавана многократно, Танасис Полихронакис, уеб дизайнер, член на групата SKG и специалист по бизнес, Димитрис Гулис, директор на 67-о Основно училище, намиращо се в района, също награждаван за своя оригинален проект за учене чрез опит, провеждан с учениците, както и архитектът Янис Епаминондас от Културната фондация на Националната банка, специалист по исория на Солун. Всички те подчертаха необходимостта от сътрудничество, координирани действия, положително отношение към приложното творчество във времена, когато обществото е подложено на множество изпитания.

«LAB - ΑTTOIR» ще се превърне в отговора, който ще даде Солун на множество обществено-политически въпроси, с фокус първоначално върху самия квартал, който е един от непривилегированите в града, обитаван от имигранти и роми. Програмата ще бъде планирана след открит диалог, без предразсъдъци и стереотипи, с надеждата да отрази желанията и мечтите на хора, които не биха отишли на някое културно събитие, но пък може да живеят съвсем наблизо.

Следващата събота ще се проведе второ мероприятие-загрявка. Става въпрос за семинара «Ролята на културата и изкуството за социалната промяна в устойчивото развитие на един град». За повече информация: www.labattoir.

 

 

 

Категории: кланица Солун културно пространство LAB ATTOIR
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus