Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Старият музей на Акропола оживява отново

18 Януари 2015 / 16:01:50  GRReporter
1126 прочитания

Дирекцията на музеите към Министерството на културата одобри предложението да се поднови използването на стария музей на Акропола, който е празен от 2009.

Планът предвижда да се реновира вътрешността на сградата и да се превърне в модерно пространство, което ще приема посетители. Там ще се съхраняват например епиграфските паметници, който сега са изложени на открито и се повреждат от промените във времето. Ще бъдат изложени и отделни архитектурни  части  от паметниците. Ще има лаборатория за консервация, която посетителите ще могат да виждат. Ще бъдат показвани и материали, илюстриращи възстановяването на Акропола.  

Сградата се намира на Свещената скала от 1874. Тя ще запази непроменен днешния си облик, който придобива през 1964 по плана на Патроклос Карандинос.

 

Историята на стария музей

Обсъждането на създаването на музей на Акропола започва през 1833, когато турският гарнизон е изтеглен от района. Дискусията продължава 30 години. Основите на стария музей са положени на 30 декември 1865  на югоизток от Партенона. Той е завършен през 1874, а плановете са на архитекта Панагис Калкос. Според плановете височината на сградата не трябвало да надвишава основата на Партенона.

Сградата е каменна, има площ от 800 кв.м., и 11 зали.  Първите открития, които са изложени в нея, са разпръснатите мраморни скулптури от Партенона. При разкопките за полагането на основите на музея са открити части от стената на Акропола от микенската епоха, които са запазени в подземието на сградата.

Скоро музеят става тесен и се взема решение за неговото разширяване. През 1888 е построена една по-малка сграда на изток от вече съществуващата, в която са изложени не толкова  значимите находки. И новата сграда не решава проблема с недостига на пространство, затова през 1914 е предложено ново разширяване, което обаче е осъществено чак след Втората световна война.

През Втората световна война много от експонатите са складирани в подземията на Националния археологически музей и в пещерите на съседните хълмове. Върнати са в музея след края на войната.

През 1953 малката сграда е разрушена и започва новото разширяване на музея по планове на Патроклос Карандинос. Новата част се простира на мястото на Светилището на Пандион, което е датирано от 5 век пр.Хр. Първите зали са открити през 1956, а цялостно музеят е довършен през 1964.

Въпреки няколкото последователни разширения, сградата нямала възможността да подслони всички находки, които постоянно били откривани при разкопките на хълма. Затова през 1974 е поставен въпросът за построяване на изцяло нов музей. Това било задължително и  с оглед на факта, че Гърция повдига все по-настоятелно въпроса за връщането на Мраморите от Партенона, които са изнесени от лорд Елгин и се намират днес в Британския музей.

Категории: Акропол стар музей реновиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus