Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Волос вече има свой музей

04 Януари 2015 / 16:01:17  GRReporter
1321 прочитания

Преди няколко дни Музеят на Волос  на ул. Ферон 17 отвори вратите си за публиката. Уникалният  съвременен музей представя изложба под надслов „Волос-Неа Йония: толкова близо -толкова далече”.

Сградата е по проект на Теофилос Василиадис. Има 3 нива, с обща изложбена площ 765 кв.м. В залите са изложени120 експонати, както и 900 минути видео и аудио записи, представящи съвременната история на Волос.

Изложбата се организира по повод навършването на 90 години от създаването на селището на бежанците Неа Йония на 28 декември 1924. Централната й тема са жизнените пътища на различни хора, които се срещат и живеят съвместно. Изложбата е разположена на първите два етажа. Започва да се разгръща от „Градското пространство”, с което се сблъскват бежанците от Мала Азия, когато идват във Волос през 1922 и продължава с градското пространство, което самите те създават след години работа в новата родина.

Изложбата се развива в различни тематични секции. „Работа” представя опитите на хората не само да преживяват, но и да творят чрез работата. „Жилище” изследва пространствата, в които преминава частният живот на жителите на града, както и кварталите, в които съжителстват едни с други. Секцията „Облекло” служи като ключ за разчитането на обществените, икономическите и професионалните разлики на хората във Волос.

Градът не може да съществува без жителите си. В секцията „Хора” жителите на Неа Йония и Волос  са представени чрез историите на живота им, които самите те са споделили с музея и които са фокусът на изложбата. „Развлечение” представя един по-различен начин на възприятие  на живота на града и неговите хора. „Секцията „Футбол”, любимо занимание на малки и големи, показва разликите между бежанци и местни жители, представени чрез традиционното съперничество на два големи местни отбора- Ники и Олимпиакос.

Ако в първите десетилетия на съжителство  вземат връх разликите между „бежанци” и „местни”, между „над” и „под” реката, то с течение на времето тези стереотипи са смекчени.  За това допринасят „Периодите на криза”, които преживява градът-общата съдба на жителите по време на германско-италианската окупация (1941-1944), земетресенията и наводненията през 1955-57, както и по-късно в периода на индустриализация в средата на 80-те години. Кризисни са и социалните и икономическите сътресения през последните десетилетия на 20 век.

На партера на Музея се намира периодичната изложба „Печатницата Мацангу”. Представени са афиши, макети на пакети и дизайни на хартия за цигари на Тютюневата фабрика „Братя Мацангу”. Това е рядка колекция с непоказвани до момента експонати. Тя е и първата закупена за музея колекция от Общинския център по история.

Информация
Работно време: вторник-неделя 10.30-13.30, сряда и петък 18:00 – 21:00. Телефони за организиране на групови посещения: 2421039644, 2421029878.

 

Категории: Музей на града Волос бежанци експозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus