Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ЮНЕСКО обяви 2016 за година на Аристотел

23 Декември 2015 / 18:12:04  GRReporter
999 прочитания

Световната асамблея на ЮНЕСКО обяви 2016 за година на Аристотел. Решението бе взето по време на 38-то заседание на асамблеята, което се проведе в Париж по предложение на Гръцката национална комисия.

Основният повод е, че през идващата година се навършват 2400 години от рождението на древногръцкия философ. Годишнината ще бъде отбелязана с международна конференция, която ще организира Интердисциплинарния център за Аристотелови изследвания в Аристотеловия университет в Солун през месец май. Очаква се форумът да доведе в Гърция световния елит на съвременната философска мисъл.

Водещи изследователи на Аристотел ще представят изследвания за неговото дело не само в университета, който носи неговото име, а и в Древна Стагира в Халкидики, където е бил роден през 384 г. пр.Х., както и в древна Миеза, където е преподавал на Александър Македонски.

Аристотел и учителят му Платон са двама от най-изтъкнатите представители на древната философска мисъл. Той се обучава в Платоновата академия в Атина в продължение на 20 години и я напуска след смъртта на учителя си. Вследствие на това обучение първоначално Аристотел е повлиян от платонизма, но по-късно се насочва към емпиризма. За него идеите и познанията на всички народи са основани на начина, по който те ги възприемат.

След като напуска Платоновата академия Аристотел и другият добър ученик на Платон Ксенократ се установяват в град Асос в областта Троада в Мала Азия, където функционира философска школа под формата на клон на Академията.

Платон и Аристотел, изобразени в графит в центъра на Атина, снимка: Анастасия Балездрова

Там Аристотел преподава в продължение на три години и заедно с приятелите си успяват да направят това, което Платон така и не постига. Влиянието им върху местния управник Ермиас е толкова голямо, че неговият тирански режим става по-умерен и справедлив.

През 342 г.пр.Х. Аристотел вече се намира на остров Лесбос, когато Филип Македонски го кани в Македония, за да се заеме с обучението на 13-годишния му син Александър. Философът приема с охота да се заеме с образоването на младия престолонаследник, като използва за това епичните произведения на Омир. Обучението на Александър се извършва както в Пела, така и в Миеза – град, чиито останки са открити по време на археологически проучвания. Той се намирал в подножието на възвишенията, на които е построен съвременният град Науса.

Аристотел остава в македонския царски двор в продължение на шест години. Когато Александър разгромява съпротивата на тивейците и възстановява спокойствието в южна Гърция. Философът заминава за Атина, където учредява своя философска школа в района между хълма Ликавитос и река Илисос. Мястото бе открито преди няколко години по време на разкопките за изграждането на новия музей на фондация Гуландрис, който ще се намира зад Византийския музей на улица Ригилис в Атина.

Организацията на обучението в школата е по модела на Платоновата академия. Занятията на напредналите ученици се провеждат през сутрешните часове, а на по-новите – следобед. Сутрешните часове протичат по чисто философски метод на преподаване.

Школата разполага с голяма и много добре организирана библиотека, която по-късно е използвана за модел при изграждането на библиотеките в Александрия и Пергамон. Аристотел събира в нея карти и органи за преподаването на уроци по физика. По този начин школата бързо печели славата на център за научни изследвания. През 13-те години, които прекарва в Атина философът създава по-голяма част от своите произведения.

Когато през 323 г.пр.Х. достига новината за смъртта на Александър Македонски антимакедонските настроения в Атина се засилват и Аристотел става една от техните жертви. Той е обвинен, че не почита боговете, но тъй като разбира кои са истинските мотиви за гонението срещу себе си, заминава за наследената от майка си къща в Халкида преди процеса срещу него. Там той живее с втората си съпруга Ерпилида и децата си Никомахос и Питиада.

Аристотел умира от естествена смърт през октомври 322 г.пр.Х. в Халкида. Тялото му е пренесено в родното му място Стагира, където е погребано с особени почести. Школата на Аристотел се оглавява от неговия ученик Теофраст, който той самият определя за свой наследник. Така духовното дело на философа е продължено и след неговата смърт.

Сред 400-те участници от 40 страни, които са представили доклади за международната конференция в Солун се нареждат почетният професор в Харвардския университет Хилари Пътнам, който е един от най-значимите философи в света и професорът в същия университет Ричард Маккирахан.

Категории: Философия 2016 година посветена на Аристотел ЮНЕСКО международна конференция Интердисциплинарен център за Аристотелови изследвания в Аристотеловия университет в Солун Александър Македонски Палтон Платонова академия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus