Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жителите на Амфиполи – в защита на гробницата

15 Август 2015 / 18:08:41  GRReporter
1010 прочитания

Година след разкопаването й, гробницата в Амфиполи е в епицентъра на битката между археолозите. Това поражда риск археологическият паметник да бъде принизен. Така смятат местните жители, които го разглеждат като притегателен полюс за туристите в бъдеще.

Първата годишнина на откритието беше отбелязана с публикуването на доклада, съставен от името на Министерството на културата от група археолози, които принадлежат към противниците на ръководителката на разкопките Катерина Перистери. С това се обяснява опровергаването на нейните изводи, че гробницата е от македонската епоха и е принадлежала на важна личност. В доклада се твърди, че всъщност паметникът е от късните елинистически години.

В споровете на археолозите открито се замеси и Министерството на културата, което в официално изявление разпъва на кръст Перистери и екипа й, и твърди, че „при гробницата на хълма Каста в Амфиполи са наложени практики на бързо разкопаване заради новинарското отразяване в кратко телевизионно време”. Самата Перистери реагира остро и отхвърли това твърдение пред вестник Катимерини. Тя каза, че е готова да представи и нови данни, които подкрепят твърдението й, че гробницата е от последната четвърт на 4 век пр.Хр., тоест от времената на македонската династия.

Хората в Амфиполи приеха като забиване на нож в гърба цялата операция по принизяване на откритието, а някои от тях смятат, че това се прави по политически причини. Според местните жители, ако не се ускорят разкопките, така че мястото да стане посещаемо, и не спре археологическата война, са застрашени надеждите им за туристическо и икономическо развитие.

„Настояваме за уважение към паметника и препоръчваме да има търпение, нека не бързат”, казва Александрос Кохлиаридис от местната общност. Той е и охранител в археологическия музей и на разкопките на хълма Каста. „Нека правителството продължи да подценява гробницата, тогава ще има да търси в нашите села гласове в своя полза”, казва жител на село Родоливос.

Увеличение на посетителите

Много хора продължават да посещават Амфиполи и днес, въпреки че мястото вече не се къпе в лъчите на публичността като миналата годината. Според Кохлиаридис посетителите са се увеличили със 100% от миналата година. „Много туристи минават, всеки ден повече от 500 души идват в музея и на хълма. Всички питат защо гробницата не може да се посещава още”, казва търговец от Офринио до Кавала, който продава маслини точно пред мраморния лъв.

Имаме огромно увеличение на посещаемостта, станахме разпознаваеми, цяла Гърция и целият свят научи къде е Амфиполи. На практика обаче ползите са малко. И няма как да е иначе, след като разкопките са прекъснати, казва кметът на Амфиполи Костас Мелитос.

„Очакваме проучванията”

Какво е положението днес с разкопките на хълма Каста? „Очакваме в най-скоро време да са готови проучванията за консервиране и поддръжка, които се правят от Министерството на културата, за да продължим. Най-важна е защитата на паметника преди идващата зима. Оттам нататък не знаем какво може да ни донесе следващият археологически сезон”, казва Катерина Перистери.

Кметът говори за „огромни и неоправдани закъснения” при възлагането и започването на проучванията. „Ние продължаваме да чакаме заради общите трудности с надеждата, че графиците на министерството ще бъдат спазени”, подчертава Мелитос.

В неотдавнашно изявление на Министерството на културата се казва, че „след редица срещи до момента е одобрена и се намира в Банката на Гърция сумата от 200 000 евро за спешни проучвания. Тази сума започна да се превежда поетапно след вдигането на забраната за плащания”. За местната общност най-важно в момента е опазването на паметника.

 

Категории: Амфиполи гробница археолози спорове Катерина Перистери разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus