Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елица и нейните барабани

22 Април 2013 / 21:04:32  Виктория Миндова
3365 прочитания

Седмици преди полуфинала на Евровизия представителката на българското участие в Евровизия Елица Тодорова пристигна в Атина, за да представи песента “Само шампиони”. Усмихната и готова да покори сърцата на гръцките фенове за втори път, Елица разказа пред GRReporter от къде е почерпила вдъхновение за новата си песен, която изпълнява с музикалния си партньор и легендарен барабанист Стоян Янкулов (Стунджи).

Отново си в Атина, как се чувстваш?

Имам честа за втори път да представям България в конкурса Евровизия. През 2007 година заедно със Стоил Янкулов представихме страната ни с песента “Вода”. Тогава изключително много хора гласуваха за нашата песен. Получихме мощна подкрепа не само от българи, но и от чужденци. Достигнахме пето място с нея и оттогава досега този резултат на конкурса не е подобрен.

Чувствам се сякаш се явявам на Олимпиада. Първият път достигнахме добър резултат. Сега трябва не само да защитим позициите си, но и да ги подобрим.

Това притеснява ли те?

Не мога да кажа, че ме притеснява. За мен беше мечта отново да представя България на Евровизия. Когато минаха една-две години от предишното ни участие, казах на Стоян: “Имам чувството, че можем да спечелим Евровизия и много бих се радвала, ако пак се отвори възможност да представим страната”. Мина малко време и БНТ ни поканиха. 

За нас това е голяма чест и отговорност. Сега всички очакват не само да преминем полуфиналите, а да подобрим петото си място. Затова не се ангажирам с никакви прогнози. Моето вътрешно усещане е, че имаме силата и подготовката и достатъчно силна подкрепа и любов от нашите фенове, за да представим България до една достойна позиция.

Излъчваш изключително силен позитивизъм. Заредена си с много положителна енергия. От къде я черпиш?

Защото съм влюбена (смее се). По принцип не обсъждам публично личния си живот. Това са много съкровенни чувства и ги пазя за себе си и за човека, на който държа, но има една специална личност, която ме прави много щастлива по много различни, изненадващи начини. Мисля, че всяка жена, която се радва на достатъчно мъжко внимание, се радва, когато може да бъде изненадвана по необичайни начини. Това ми дава сила и вяра, че наистина мога да предам това на публиката ни. Не само на тези, които вече сме спечелили, но и на тези, които предстои да ни видят за първи път. Надявам се да им предам любовта, която чувствам и да ги заразя с моята усмивка.

Това означава, че изпълнението ти е заредено с особена емоционалност, почерпена от много лични моменти. Така ли е?

Нещата понякога сами се нареждат на място. Когато човек следва мечтите си и вярва в тях, нещата се случват. Винаги има трудности, което е в основата и на песента ни. Тя е посветена не само на спортистите и олимпийците, с които всички ние много се гордеем. 

Щастлива съм, че съм имала възможността да се срещна лично с Кубрат Пулев, Станка Златева, Ивет Лалова, златните момичета на България. Докоснала съм се до всеки един персонално и те ми предадоха частица от олимпийския си дух. Смятам, че музикантите и спортистите са тези, които могат да вдъхнат кураж на целия ни народ и да гo накарат да се движат с по-високо вдигнати глави.

Разкажи ни малко повече за песента. “Само шампиони” не е обичайно заглавие за конкурсна песен в Евровизия. Смесили сте традиционното народно звучене с хаус ритъм. Какво искате да кажете с нея и за кой е предназначена?

Първото заглавие на песента беше “Българи шампиони”. Във видео клипа исках да покажем всички българи, които са ме вдъхновили – от спортисти, музиканти, параолимпийците, които са символ на силния дух до децата, които ни представят на състезания по математика, шахмат и носят успехи. Имаме много примери, с които можем да се гордеем.

Иска ми се да се чува и да се говори повече за тези хора. За малките деца, които се стараят и постигат много. Тези, които се занимават с балет, с музика или със спорт. От сега усещам, че много от тях са бъдещи шампиони. Оказа се, че една триминутна песен е много кратко време, за да покажем всички тези таланти, с които разполагаме. Не на последно място мога да кажа, че и самотната майка с три деца е също шампион. Говоря за хората, които изпитват сериозни трудности, но продължават да се борят. Искат да намерят начин да продължат напред и не се отказват. Това са шампионите по дух.

Какво ти е посланието към гръцките ви фенове?

Искам да се обърна към всички, които имат любим спортист, фаворит или спортуват за здраве, или носят по някакъв начин носи спортния дух в себе си да помогнат на българското участие с един sms. Обръщам се към спортната гилдия също и ги приканвам да ни подкрепят.

Където и да пътувам, когато спомена, че съм от България винаги чувам имената на Стоичков или Бербатов. Те се свързват с положителните постижения на България. Затова смятам, че подкрепата  на спортните феновете също може да ни помогне да спечелим още гласове.

Конкретно в Гърция искам да призова всички почитатели на футболиста Йоргос Карагунис и баскетболистите Димитрис Диамандидис и Василис Спанулис да подкрепят българската песен. Ако успеем да получим 12 точки на Евровизия, аз ще дойда да подгрея с моите барабани вашите мачове на следващото първенство.

Ти си фина жена. Барабаните са доста тежък, дори варварски инструмент. Как се справяш с него?

Категории: МузикаТанц Евровизия 2013 Гърция Елица Тодорова KOZA MOSTRA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus