Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-богатият и най-немарливият природонаучен музей на Балканите се намира в София

20 Март 2014 / 08:03:29  GRReporter
4928 прочитания

Полина Спартянова
    Първият и най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров е Националният природонаучен музей при Българската Академия на Науките в София. В него могат да се видят над един милион екземпляри на препарирани животни, растения и минерали, които популяризират живата и неживата природа в България и чужбина. В експозициите на най-стария български музей са включени повече от 400 вида бозайници, над 12 000 вида птици, множество земноводни и влечуги, стотици хиляди насекоми и други безгръбначни животни, както и множество костни фрагменти на различни биологични видове.
    Националният природонаучен музей е създаден през 1889 като Княжески естественоисторически музей на княз Фердинанд I, който е бил начело на българската държава от 1887 до 1918 година. Първоначално в  музея се е помещавала личната колекция от пеперуди, птици и бозайници на българския монарх, който е бил страстен ботаник, ентомолог и филателист. В продължение на 30 години Фердинанд I поема издръжката на музея със собствени средства и попълва колекциите му със ценни видове животни от различни континенти.

Със своите открития на нови видове пеперуди и растения е бил избран за член на многобройни научни дружества в Европа, както и за почетен член на Германското Орнитологическо дружество. Но музеят се развива най-интензивно под ръководството на д-р Иван Буреш, който е негов директор от 1914 до 1959 година, когато се организират множество експедиции до всички български планини и балкански страни за обогатяване на музейните колекции. В този период са открити много нови видове животни и растения от биологичния свят, които до този момент не са били обект на човешките изследвания и по този начин Националният природонаучен музей се превръща в основното звено за научни изследвания по природните науки в България.
    Днес експозицията на музея е разположена на четири етажа в центъра на София и посетителите могат да се запознаят с всеки един аспект от живата и неживата природа не само в пределите на България, но и извън нея. Първата част на природонаучната експозиция е посветена на минералите и минералогията, както и процесът на образуване на минералите. Тук витрините са съвсем нови и добре поддържани за разлика от по-голямата част на Националния природонаучния музей.

Категории: Национален природонаучен музей София бозайници земноводни минерали пеперуди жива и нежива природа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus