Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма кой да създаде българския Amazon

28 Август 2014 / 16:08:52  GRReporter
1723 прочитания

В началото бе словото... Това буквално важи за прохождащите преди години онлайн продажби, тъй като книгите са едни от първите стоки продавани масово в интернет. Те са идеалният продукт за продажба през онлайн магазин:  компактни и леки, нечупливи, няма какво да им се сгреши - нямат размери, цветове и други характеристики, които да подведат клиента и той да ги върне. Без да влизаме в детайли, бизнесът с книги има много предимства, що се отнася до онлайн продажби. Поради това книгите са продукт, който масово се предлага навсякъде по света. Те са и сред първите международно предлагани продукти, които се доставят по цял свят.

Когато говорим за книги, няма как да не споменем Amazon, най-големият онлайн магазин, чийто успех се свързва с продажбата на книги. През годините бизнесът се разви и промени и далеч надмина обикновената поръчка на хартиен носител от онлайн книжарница. Появиха се електронните четци, които революционизираха предлагането на книги. След тях се появиха таблетите и смартфоните, заедно с приложения-четци, чрез които да закупуваме електронни книги.

Напоследък станаха изключително популярни абонаментни услуги за ползване на съдържание, свързани с гледане на филми, телевизионни предавания и слушане на музика. Amazon решиха да въведат този модел и при книгите, с което да отидат още една стъпка напред - вместо да закупуваме книги, да се абонираме за тях. Услугата дава възможност да се четат всички налични в каталога книги. На пръв поглед прилича на прилагане на успешна практика към бизнеса с книги. Разбира се, за разлика от филми и музика, книгата е нещо, което не се "консумира" толкова бързо. Колко от читателите прочитат повече от 1 книга месечно? На втори прочит услугата изглежда идеална за страстни читатели, което свива целевата група на нейните ползватели. Да не забравяме, че все още не е малък броят на хората, които предпочитат усещането за книга - прелистването на страниците, мириса на хартията, удоволствието от тежестта на този носител на знание и приятни мигове от четенето.

Amazon и затова имат отговор. Искате да ползвате продукт във форма, която не се е променила от времето на Гутенберг? Няма проблем, магазинът ще ви го достави с летящи дрони. Технологиите са навсякъде!

Още нещо свързано със световния бизнес на книги. Причина да предпочитаме електронните магазини е заради по-добрата цена, която предлагат. Електронните книги пък сме свикнали да купуваме на по-ниска цена. Но това е на път да се промени. С времето цените на хартиения вариант и електронната книга започнаха да се доближават. Заради незаконно фиксиране на цени издателствата Hachette, HarperCollins, Holtzbrinck, Penguin и Simon & Schuster вече бяха подведени под отговорност и трябваше да сключват споразумения с Министерството на правосъдието на САЩ. Те са се опитали заедно с Apple да наложат по-високи цени, а през миналата година съдът осъди производителя на iPad заради "дирижирана от него конспирация".

Amazon подеха собствена кампания, в която да понижат цените на книгите. Гигантът започна да използва своята пазарна мощ срещу издателствата, за да получава по-големи отстъпки, които да се отразят и на крайната цена. Желанието на Amazon e да получава отстъпки от 40% и 50%, вместо стандартната 30% отстъпка. Този натиск засегна не само американски издателства, но и европейски. Търговецът прилага всякакви хитрини за да принуди издателствата да склонят - предлага книгите им с удължена доставка, въпреки че са налични на склад, не предлага предварителни продажби на очаквани продължения на бестселъри, а някои от актуалните издания са изтеглени от продажба. Amazon се опитаха да намесят и читателите в тази своя кампания. Бизнесът с книги се оказва една доста сложна и податлива на всякакви похвати игра, а залогът - милиарди.

Къде сме ние? Напоследък виждаме разширяване на бизнеса с книги и предлагането на този продукт от електронни магазини, които не сме свързвали с книжарския бизнес. В България има един основен продукт и той е хартиеното издание. Основен метод на плащане - при доставка. Макар електронните разплащателни средства да набраха популярност през последните години, то все още хората подхождат резервирано към тях, а масовия български потребител остава доста консервативен в отношението си към онлайн покупките. Можем да кажем, че с нарастване на възрастта на различните потребителски групи, нараства и нежеланието да се ползва електронното разплащане. Има изключения, разбира се. В същото време, младежите, които свободно боравят с новите технологии четат все по-малко. За тези, които притежават електронен четец или таблет, вариантите да се сдобият с електронно копие на актуален бестселър остават само чуждестранните магазини. Разбира се на чужд език, според предпочитанията.

Друг вариант е да се предпочете "читанката", сайт за сканирани книги, който остава основният източник за "захранване" на гладните за литература почитатели на е-книгите. Опити за навлизане на електронните книги в България има, но те са доста плахи, епизодични и като цяло - незадоволителни. Издателствата нямат технологичния, а може би и финансов ресурс да започнат подобен бизнес, при който най-важното се оказва защитата на електронната книга. Защита от пиратстване, разбира се. Липсва връзката с устройства за четене и затваряне на доходоносен цикъл. Имаше опити да се предлагат устройства, които да са свързани с различни "библиотеки" но експериментите заглъхваха с времето. И трите мобилни български оператори предлагат електронни книги, като ми се струва, че го направиха, за да не изостават от конкурентите си, отколкото да развият някаква полезна услуга.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus