Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продавай повече онлайн!

23 Април 2013 / 14:04:38  Иван Петков
4450 прочитания

Понякога изпитвам усещане за „дежа вю”, когато става въпрос за развитието онлайн търговията в нашата част от света. Това е така, защото постоянно „отразяваме световните тенденции”, а след известно време на развитие констатираме, че в много отношения положението не се е променило особено. Субективно погледнато, онлайн търговията е една от тези части на начина ни на живот, която уж постоянно се развива в България, за която имаме нужните предпоставки – бърз интернет, разплащателни средства и т.н - а все нещо липсва, за да бъде реална част от ежедневието на всички ни. Обективно погледнато, ако лисва масовост на този тип пазаруване, каквито и новости да се вкарват, то те реално остават скрити от погледа на обикновения потребител.

            Тук идва мястото и ролята на семинари като „Продавай повече онлайн!”. Инициирането на добра онлайн търговия е в ръцете на производителите и търговците, които трябва да създадат, функционални и лесни за използване онлайн магазини, за да се появят и доволните клиенти. Желанието на организаторите беше да представят „успешни практики и техники за създаване и управление на електронен магазин от доказани експерти в този бизнес!” Ето и част от въпросите, които получиха отговор на семинара и които смятам, че ще са най-полезни за всички наши читатели, проявяващи интерес към онлайн търговията:

  • Как да рекламирате своя онлайн магазин?
  • Практики при създаване на успешен онлайн бизнес!
  • Как да продавате повече онлайн?

Михаил – Ернесто Михайлов: “При въвеждане на нов за пазара продукт, …, информирането и обучението на потенциалните потребители е от основна важност. Сътрудничеството ни с хората, които успешно развиват блогове за добрата храна и съвременен стил на живот беше решаващо за качественото и навременно представяне на продуктите ни пред българските потребители”

Когато става въпрос за реклама, повечето от нас се сещат за скъпоструващи и лъскави реклами, за огромни бюджети, които големите компании имат, за да ни приканят да купуваме техни продукти. Пари, с които малкия и среден бизнес не разполага. Възможно ли е да се прави ефективна реклама без влагането на много пари? Иска ми се накратко да обърна внимание на не толкова традиционни, но вече познати средства, които са много подходящи за реклама:

  • 1. Блог
    2. Facebook (социалните мрежи)
    3. Имейл маркетинг в онлайн търговията

1. Блогът е вид личен и публичен онлайн дневник, в който се представя информация, която вълнува неговия автор. Това, което привлича потребителите към блоговете и информацията в тях е неформалната форма на споделяне. Блоговете могат да са конкретна тема, примерно кулинария. Реклама, поднесена по същия неформален начин, може да бъде приета доста по-добре, без елементът на натрапване и да достигне ефективно до по-голям процент от читателите на блога

2. Социалните мрежи, в частност Facebook, са вече много популярни. Игрите, промоциите и всякакви рекламни кампании в тях, също. Надали има човек, който поне веднъж да не е попадал на някаква игра. Наводняването с игри на социалните мрежи намалява тяхната стойност като рекламно средство, затова се търсят нови и изобретателни начини, с които вниманието на потребителите да бъде задържано. А един доволен потребител, лесно препоръчва и харесва на своите приятели онлайн магазинът, от който е останал доволен. Същото, дори с по-голяма сила, важи и за потребителите, които не са останали удовлетворени от пазаруването. Затова: смело и внимателно!

„Христо Радичев:“Хубавото при имейл маркетинга е, че неговата бързина и изключително достъпната му цена улесняват тестовете. А тестовете ще ви покажат къде се справяте добре и къде бъркате в общуването си с клиентите. Понякога ще се изненадате от резултатите, които ще получите. Това ще ви даде знанието, което ще ви отличава от конкурентите и ще ви гарантира по-добро представяне при всяка следваща кампания.”

3. Накратко ще представя най-честите грешки при използването на имейл маркетингът за целите на един онлайн магазин. Макар и ветеран при рекламирането, този канал за информация има своето място, стига да бъде направен така, че да е максимално полезен за клиентите. Много заети и платежоспособни хора използват главно имейл и нямат много време за социални мрежи или преглед на блогове. Грешки при бюлетина:

*Тема на английски език;
*Повтарянето на същата тема във всеки следващ имейл ускорява изхабяването на бюлетина и намалява резултатите;
*Немарливо отношение към съдържанието на имейла (грешки, текст без ясно откроени абзаци, очевидно лош превод, неуместно съдържание и т.н.);
*Без ясни ползи за клиента в самото начало на всеки имейл;
*Липса на връзка между темата и съдържанието;

 

Практики при създаване на успешен онлайн бизнес!

Отново ще наблегна на грешките, защото тяхното отстранява може да доведе до успех на вашия онлайн магазин, а наличието им – до тотален неуспех. Често, при натрупване на повече от 1 грешка, потребителят директно затваря сайта и забравя за онлайн магазина. Липсата на обратна връзка в този случай, оставя собственика на магазина в неведение къде куцат нещата.

Топ грешки в онлайн магазините, които виждаме всеки ден:

Имате ли онлайн магазин?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus