Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Журналистите в Атина обърнаха гръб на своите синдикални представители

02 Февруари 2012 / 16:02:12  Анастасия Балездрова
2545 прочитания

 

Преди няколко дни журналистите в Атина изненадаха много неприятно привържениците на нихилистичната позиция, че всички техни проблеми ще се решат чрез провеждането на обща стачка за неопределен период от време.

„Загубиха яростните. Тези, които призовават цялата гилдия към масово самоубийство”, описа само с няколко думи журналистът Димитрис Триандафилидис. Привържениците на идеята медиите да замлъкнат не са се ограничили само в словесни нападки. Те са отправили дори заплахи за побой срещу Илиас Канелис, член на управителния съвет на Съюза на журналистите, който разказа събитията за GRReporter.

Кризата в гръцките медии започна преди няколко години. От три години не е подписан нов колективен трудов договор, въпреки съществените промени, които настъпиха най-вече във връзка с появата на нови форми за електронна комуникация. Докато някои от най-големите медийни компании рухваха, Съюзът на журналистите в Атина не успя да въведе някакъв ред в условията на работа на журналистите и техните заплати.

Идването на икономическата криза само затрудни това положение. „В резултат предишният управителен съвет на практика унищожи всеки опит за преговори между журналистите и техните работодатели. Мнението ми е, че това се случи, поради предявяването на един прекален начин на поставяне на исканията ни. Аз наричам този начин на действие „революционна гимнастика”, казва Илиас. „Членовете на управителния съвет се отдадоха на този начин на протест, като целяха той да покаже една сериозна реакция от тяхна страна. Издателите пък, разбира се се възползваха от това”.

Състоянието на медиите в страната продължава да е объркано, но в непрекъснато влошаващите се условия на кризата. „Когато решихме да отидем и да преговаряме с издателите те не само, че нямаха намерението да дискутират по сериозен начин с нас, но като начало на преговорите ни предложиха намаление на заплатите в размер 20 на сто. Ръководството на Съюза им отвърна с общи приказки за достойнството на журналистите и настоя за нулеви увеличения на заплатите, докато в същия момент медийни компании фалираха и много колеги оставаха без работа. В резултат на тези действия бе обострен диалогът с малкото „здрави” медии”.

Междувременно фалираха една телевизия и няколко от най-големите вестници. „Други по-малки медии са на ръба или вече са уволнили много журналисти или им дължат неизплатени заплати. В тази ситуация би следвало да направим така, че да спасим работните места на колегите си и част от медиите, които трябва да останат живи след кризата. Това важи особено в случаите на медии, които предлагат възможно най-обективна информация и други, които се интересуват и от нщата зад големите заглавия. Лично аз смятам, че е важно да съществуват издания, които дават поле за изява на изтъкнати личности на обществения и културния живот”.

Другото мнение, което бе взело превес в управителния съвет на Съюза на журналистите смята, че всички тези неща са подробности. Подкрепящите го смятат, че гръцките журналисти трябва да започнат стачки с цел „да претендират за всичко”. „Аз знам, че можеш да поискаш всичко от здрави компании, които могат да ти дадат всички тези неща. В обратния случай просто ги подкопаваш, саботираш и водиш до катастрофата”.

Това бе темата на общото събрание, което се проведе миналата седмица и за тази цел медиите замлъкнаха от 10:00 до 18:00. Според Илиас Канелис свикването му не е станало по възможно най-законния начин. „Изнамериха се разни начини, за да се представи правилно разпореждане с финансите, събранието започна с участието на 900 души, а в края бяха 1 100. Казаха, че първоначалното мнозинство ще е от 1 500 членове. Събраха се подписите на 1 100, но въпреки това събранието се състоя”.

По време на дебатите Илиас Канелис се обявил за изпълнението на формалните въпроси, „не за да разтуря събранието, а понеже смятам, че същността се крие зад формалностите. Когато един синдикален орган нарушава формалностите, тогава имаме много голям проблем”. За дързостта си той бил наказан с освирквания, заплахи и отнемане на микрофона. „Накрая, когато се качих на трибуната, за да представя своите предложения бях изгонен. Въпреки това някои предложения все пак бяха представени и решението на събранието бе да се проведат избори”.

Категории: Медии Съюз на журналистите управителен съвет гласуване обща стачка колективен трудов договор заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus